Startsida - Nyheter

Utplanterade bollar ska locka fler till basket i Vårby

Basketbollar har placerats ut i Vårby utanför Stockholm som frön för att förhoppningsvis hittas av unga som är intresserade att prova på idrotten. Initiativtagare är Jonas Morin, baskettränare i Huddinge basket, också känd för att ha tränat Noha Berhan och för att ha stött henne i hennes kamp för att få spela i basketettan i slöja.

”Ett basketfrö är en basketboll med ett välkomstbrev som placeras någonstans i Vårby. Det kan vara på skolor, torg eller i trappuppgångar. Förhoppningen är att personen som hittar bollen ska börja studsa och gro till en basketspelare,” säger Jonas Morin till Svenska basketbollförbundets hemsida Basket.se.


Jonas Morin.


Basketfröna är en del av projektet 100 kids i Vårby, som Jonas Morin drog igång förra året i syfte att få fler unga att bli intresserade av sporten där. Huddinge basket kommer också att flytta en del av sina matcher till området, och besöka skolor för att få till en varaktig basketverksamhet i Vårby:

– Det gör att vi kommer se fler basketspelande ungdomar i Vårby i framtiden. Och projektet stannar inte här, det fortsätter, säger Jonas Morin till Stockholmdirekt.se och berättar att projektet är ett samarbete med Loka Heroes och Svenska basketbollförbundet:

– De tyckte att jag var rätt person. Projektet riktar sig till Vårby för att Huddinge Basket inte är etablerade där. Man ska inte behöva åka långt för att få spela. Vi vill kunna erbjuda basket till alla.

I Vårby har det hittills inte funnits någon organiserad verksamhet, och det är det Jonas Morin hoppas ändra på. Två av dem som placerar ut basketfrön är artisterna Ison & Fille. I onsdags placerade Ison ut sitt frö: ”Vi träffades som unga när vi spelade basket i JKS Bredäng. Vi tycker basket är en av världens bästa sporter och vill göra det möjligt för fler att börja spela. Därför kommer vi hjälpa till att plantera varsitt basketfrön,” berättar Ison & Fille. Den som hittar en basketboll uppmanas att ta med den till Hang Out Friday, som är en spontanbasketverksamhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV