Startsida - Nyheter

”Sameblod” tävlar i Tokyo

Tokyos filmfestival är en av Asiens viktigaste och mest prestigefyllda filmfestivaler. I år är den svenska filmen Sameblod en av filmerna som visas. Det är den 29:e upplagan av filmfestivalen och totalt visas 203 filmer.

Av dem är två svenska filmer, Sameblod och förra årets trefaldiga Guldbaggevinnare "Flocken", som skildrar våldtäktskultur inom ramen för den svenska landsbygden. Sameblod, en film som berör Sveriges koloniala historia, blev prisad under Venedigs filmfestival. Regissören Amanda Kernell är på plats i Tokyo och mycket stolt.

– Det känns väldigt stort att ha med en av 14 filmer från hela världen i huvudtävlan, och det har varit fantastiskt att få komma hit. Jag hade ingen aning om att filmen skulle få så mycket uppmärksamhet så här på andra sidan jorden. Här visar man också uppskattning mer och på ett annat sätt än vi är vana vid. Folk kommer hela tiden fram och ber om autografer, säger hon till Sydsvenskan.

Feministiskt Perspektiv intervjuade Kernell under Venedigs filmfestival, om filmens historiska och antikoloniala strömningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV