Startsida - Nyheter

Ny webbkurs om sexuella trakasserier på arbetet

Enligt en undersökning som Svenska dagbladet gjorde 2013 svarade 66 procent av kvinnorna i undersökningen ja på frågan om någon hade betett sig obehagligt på ett sexuellt sätt när de har arbetat på krogen, rapporterade tidningen Hotellrevyn då. Av de som svarade ja sade 58 procent att de hade utsatts för sexuella trakasserier av gäster, 26 hade utsatts av kollegor och 16 procent hade utsatts av sina chefer.

Kränkande uttryck som: ”Finns du också på menyn?” eller ”Ska vi ligga lite?” är exempel på sådant som kan drabba serveringspersonal och andra inom branschen och de som står för de sexuella trakasserierna kan alltså vara såväl kunder, som kollegor och chefer. Därför lanseras nu en gratis webbkurs – Schyst vardag – för att sätta fokus på dessa frågor. Det är den ideella organisationen Prevent som gör kursen. Prevent ägs av Svenskt näringsliv, LO och PTK tillsammans och utbildar i arbetsmiljöfrågor. Webbkursen vänder sig till alla inom branschen, skriver tidningen Hotell- och restaurang.

En av dem som medverkar i utbildningsmaterialet är krögaren Anna Lallerstedt som anser att frågorna är viktiga:

– Vi på Eriks Restauranger arbetar ständigt med att förbättra arbetsmiljön för våra anställda. När det gäller våra värderingar så är det ett krav att alla ska behandlas med respekt oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg eller ursprung. Vi har nolltolerans mot all form av kränkande särbehandlingar. Därför tycker vi att Prevents utbildning Schyst vardag är oerhört viktig, säger Anna Lallerstedt till Hotell och restaurang.


Drabbar främst unga kvinnor

Även Hotell- och restaurangfacket (HRF) menar att det är viktigt att lyfta frågorna och är positiva till kursen:

– För HRF:s del är vi glada att utbildningen lanseras. Vi hoppas att många går den och att den kan bidra till att komma tillrätta med de kränkningar som tyvärr sker i arbetslivet, säger Kent Johansson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket (HRF).

En del av materialet i utbildningen vänder sig till chefer och skyddsombud på arbetsplatserna. Sedan i mars i år gäller nya föreskrifter om social arbetsmiljö som ställer krav på att chefer och arbetsledare har kunskap kring hur kränkande särbehandling ska förebyggas.

– Frågor rörande trakasserier och kränkningar i yrkeslivet är oerhört allvarliga och det är viktigt att både arbetsgivarorganisationer och fackförbund agerar mot detta. Genom den partsgemensamt framtagna utbildningen Schyst vardag kan både arbetsgivare och arbetstagare på ett enkelt sätt få kunskaper i de regler och den problematik som finns kring dessa frågor, säger Andreas Ahlén, förbundsjurist på Visita.

Tendensen är att sexuella trakasserier främst drabbar unga kvinnor, och det är ett utbrett problem i arbetslivet som helhet även om hotell- och restaurang- liksom turistbranschen är särskilt drabbad. Enligt Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljöundersökning som redovisades i juni 2014 var det vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken och akademiska yrken utsätts av chefer eller arbetskamrater, medan det i högre utsträckning är kunder, elever eller patienter som trakasserar kvinnor i arbetaryrken. Mellan 2011 och 2013 ökade andelen kvinnor i åldern 16-29 som hade utsatts för trakasserier på grund av kön av en chef eller arbetskamrat under den senaste 12-månadersperioden från 15 till 19 procent. För männen i samma ålder som fick motsvarande fråga minskade andelen från 6 till 4 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV