Startsida - Nyheter

Asylsökande i Italien misshandlas

Slag, elchocker och sexuell förnedring mot asylsökande i Italien är några av de anklagelser som dokumenterats av Amnesty i rapporten Hotspot Italy: How EU´s flagship approach leads to violations of refugee and migrant rights.

EU har satt press på gränsländer som Italien att skärpa kontrollen av flyktingar och migranter som tar sig till landet. Det har i vissa fall lett till att människor har utsatts för misshandel och/eller återsänts till sina ursprungsländer utan att ha fått genomgå en rättssäker asylprocess, det avslöjar en ny rapport från Amnesty International.

Amnesty International gjorde fyra forskningsresor till Italien under 2016 och intervjuade flyktingar och migranter samt träffade myndigheter och NGO:s i Rom, Palermo, Agrigento, Catania, Lampedusa, Taranto, Bari, Genua, Ventimiglia och Como. Forskningsteamet utförde 174 intervjuer med flyktingar och migranter, och hade kortare samtal med många fler.

– Med syftet att försvåra för flyktingar och migranter att ta sig till andra medlemsländer så har EU:s ledare drivit Italienska myndigheter till den absoluta gränsen för vad som är lagligt, säger Matteo de Bellis, Italienutredare på Amnesty International.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV