Startsida - Nyheter

Stormigt kring Grand Hôtel i samband med högerextrem gala

I fredags höll högerextrema politiker en gala på Grand Hôtel i Stockholm. Detta har mött en storm av kritiska röster på sociala medier och från fackligt håll. Efter galan och kritiska reaktionerna som riktades mot Grand Hôtel, uttalade sig Pia Djupmark, vd på Grand Hôtel i ett pressmeddelande:

”När det stod klart för oss vad denna bokning handlade om gjorde vi ett antal saker för att komma ur kontraktet. Det steg vi inte tog, var att bryta kontraktet. …Något av det svåraste med detta har varit att så många trott att vi inte förstått, att vi inte haft någon moralisk kompass alls. Vi förstod. Men vi drog inte konsekvenserna av det och det var där det gick fel. Att bryta ett kontrakt är ett stort steg och där satt vi fast i vår tradition av korrekthet, att ett kontrakt inte ska brytas. I detta fall borde vi gjort det”.

Jenny Bengtsson, ordförande i Hotell- och restaurangfacket (HRF) anklagades i en debattartikel i Expressen för att ”ha dragit i gång en hetskampanj mot Grand Hôtel”. I sin replik betonar hon att Hotell- och restaurangfacket är emot rasism och tagit ställning, principiellt, mot Sverigedemokraterna. Vidare menar Bengtsson att Grand Hôtel har ett arbetsmiljöansvar:

”Det är orimligt att begära att anställda på Grand Hôtel, eller någon annanstans för den delen, ska förhålla sig neutrala och ”professionella” mot sådana som i grunden föraktar dem. Som vill utvisa dem, utvisa deras kolleger, splittra dem och förvägra dem rättigheter som andra får. Vi som arbetar i branschen är människor, inte maskiner. Vi kan inte stänga av känslor som oro, otrygghet, obehag och rädsla i närheten av sådana krafter – bara för att någon säger det.”.

Sverigedemokraterna som låg bakom galan uppmanar nu till bojkott av Grand Hôtel på grund av vd:ns ångerfulla uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV