Startsida - Nyheter

Ojämställd melodifestival, igen

I förra veckan avslöjades det vilka artister som kommer att tävla i melodifestivalen 2017. Bland annat är det två Eurovisionvinnare som deltar.

Tävlingen har under många år fått kritik för den ojämna fördelningen mellan kvinnor och män vad gäller inte minst sångskrivandet. Fortfarande är fördelningen ojämlik, av de 80 låtskrivarna är endast 18 kvinnor. Det är dock kvinnor bakom många av låtarna, av de 28 bidragen har 16 bidrag kvinnor som låtskrivare. Men trots detta har könsobalansen sammantaget bland låtskrivarna ökat. Förra året var 24 procent av låtskrivarna kvinnor, i år endast 22.

Då förklarade Christer Björkman obalansen med att kvinnor oftare skriver själva och män i grupp. Samtidigt medgav han i Feministiskt perspektiv att han inte var nöjd.

– Totalsiffran är fortfarande förfärligt dålig. Vi är inte nöjda alls med det här, det enda vi är nöjda med är att vi har 18 bidrag med kvinnligt upphov. Vi slåss mot en verklighet där män jobbar så mycket i grupp, sa han i en artikel när Feministisk Perspektiv konfronterade honom med siffrorna förra året.

– Vi har ett konsekvent mål att förändra siffrorna, att de ska bli helt lika även på totalen. Ju mer vi pratar om det, desto mer uppmärksamma blir folk på detta. Vi gör verkligen ett jättejobb bakom kulisserna, svarade han när Feministiskt perspektiv frågade hur de skulle arbeta för nästa år.

Ändå har inte antalet procentantalet blivit bättre i år.

<men trots="" att="" låtskrivardelen="" av="" festivalen="" är="" ojämställd="" är="" artistfördelningen="" 50="" 50="" av="" akter="" med="" bara="" kvinnor="" och="" akter="" med="" bara="" män.="" det="" var="" det="" redan="" förra="" året="" också.="" <p="">

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV