Startsida - Nyheter

USA: Flicka diskades från boxningstävling för sin hijab

16-åriga Aliya Zafar från St Paul i Minnesota i USA diskvalificerades från boxningstävlingen Sugar Bert Boxing National Championship i Florida i slutet av november. Detta för att hon bär hijab. Hon har hittills inte fått boxas i någon officiell tävling eftersom internationella boxningsförbundets regelverk inte tillåter hijab och heltäckande kläder på armar och ben som Aliya Zafar som är muslim använder när hon boxas. Men på tävlingen i november reagerade hennes tänkta motståndare Aliyah Charbonier som tyckte att beslutet att diskvalificera henne var orättvist och bestämde sig för att dela segerbältet med Zafar:

– Hon sade till mig att det de gjorde inte var rättvist. Att hon inte hade förtjänat bältet, säger Aliya Zafar till Huffington Post.

– Det är inte rätt helt enkelt, sade Aliyah Charbonier till Washington Post:

– Vad hon har på sig distraherar inte mig. Hon hade handskar och huvudskydd på sig.

Under året har många protesterat mot ett motsvarande regelverk inom basket som hindrar bland andra hijabbärande kvinnor och flickor från att spela matcher på elitnivå. I Sverige har Noha Berhan fått dispens och kan spela i Basketettan med sitt lag Huddinge och i januari ska Internationella basketbollsförbundet Fiba diskutera om regelverket ska ändras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV