Startsida - Nyheter

Fotbollsklubb i Orlando hedrar offren i Pulseattacken i somras

Klockan 02.02 tidigt på måndagsmorgonen, exakt den tid då masskjutningen inleddes för sex månader sedan, anordnades en ljusmanifestation för offren som dödades. Under måndagen var flera olika manifestationer planerade. En manifestation vid Orange County Regional History Center avslutades med sång från gaykören Orlando Gay Chorus vid sextiden, samtidigt som byggnaden lystes upp i regnbågsfärger. – Tiden flyger förbi, det var väldigt still och rörande, säger Orlando Torres – som gömde sig inne på en toalett under attacken i somras – om ljusmanifestationen till tidningen Orlando Sentinel.

Även Orlando City Soccer Club i Florida i USA hedrar offren som dödades. På den nya fotbollsstadion som kommer att öppnas nästa år finns en sektion med regnbågsfärgade sittplatser, och en rad med sittplatser kommer att stå tomma för att minnas dem som dödades den 12 juni i år under en masskjutning på gayklubben Pulse. Staden har också beslutat att köpa Pulse för att göra det till en permanent minnesplats, skriver Gay Times. I november månads Pridefirande i staden deltog mer än 150 000 människor för att minnas de dödade.

Myndigheterna i USA kallade dådet för ”den värsta masskjutningen i amerikansk historia” och FBI klassade det som ”inhemsk terrorism”. FBI hade haft spaning på gärningsmannen Omar Mateen under tio månader mellan 2013 och 2014 men utan att hitta något misstänkt. Två år senare gick han in på nattklubben och sköt ihjäl 49 personer innan han själv sköts till döds när polisen stormade klubben för att befria gisslan. Dessförinnan hade Omar Mateen ringt SOS för att meddela att han svor trohet till IS/Daesh. Undersökningar av hans dator kunde i efterhand visa att han tittat på brutala avrättningsfilmer och att han sökt information om IS bland annat.

RFSL fördömde i somras attentatet i ett pressmeddelande:

– Än en gång upplever vi hur hat och våld tränger sig in i vår vardag. För de personer som gick ut till Pulse i går var det en vanlig lördagskväll tillsammans med vänner som i ett ögonblick förändrades när en våldsman öppnade eld, sade Frida Sandegård, förbundsordförande för RFSL.

– I Sverige, liksom i USA, pågår under sommaren flera pridefiranden. Kampen för hbtq-personers rättigheter och vår möjlighet att fullt ut vara en del av samhället är inte över. Vi vill uppmana alla att stödja deras lokala pridefirande genom att besöka det och delta i de olika aktiviteter som arrangeras, sade Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande för RFSL.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV