Startsida - Nyheter

Rasistmobb bakom luciadrev

En Facebook-grupp för svenska högerextremister ligger bakom en del av hatkommentarerna som riktades mot Åhléns luciareklam förra veckan. Det avslöjar Expo, som följt diskussionen i den slutna gruppen Ordet är fritt! som har nära 1 400 medlemmar.

Ett antal medlemmar har följt uppmaningen ”Gå in och skriv vad ni tycker! Det är vidrigt gjort av dem att göra narr av våra traditioner så där”. När Åhléns – först sedan nätverket #jagärhär börjat posta kärleksbudskap som motreaktion – raderar de hatiska kommentarerna uttrycker de irritation.

Enligt Expo är de som driver Facebook-gruppen aktiva i, eller sympatiserar öppet med, den våldsbejakande nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. När Nyheter 24 och Aftonbladet publicerar artiklar om reaktionerna på reklamkampanjen noterar flera medlemmar nöjt att deras kommentarer citerats, en av dem med orden: ”Bra jobbat, mina kära näthatare.”

När kampanjen #jagärhär tar fart i sociala medier uppmanas medlemmarna att agera för att gå in och ”trolla” den. Expo beskriver tillvägagångssättet som typiskt för gruppen. Genom samordnade aktioner och genom att använda flera Facebook-profiler per person när de trollar kommentarsfält eller webbenkäter skapar de intryck av att vara betydligt fler än vad de är.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV