Kommunals tidigare ordförande Annelie Nordström överger Socialdemokraterna och går med i Feministiskt initiativ (Fi). På måndagen höll hon och Gudrun Schyman pressträff om beskedet i ABF-huset. Samma kväll avblåstes strejkvarslet mot Almega Vårdföretagarna som Kommunal lagt för att få igenom den särskilda satsning på undersköterskors löner som Nordström varit med och förhandlat fram.
Sent på söndagskvällen publicerade Dagens nyheter en debattartikel där Annelie Nordström, tidigare ordförande för Kommunal, meddelar att hon efter 45 år lämnar socialdemokratin för Feministiskt initiativ.
– Jag hoppas att jag ska få användning av alla mina erfarenheter från kommunpolitiken kanske speciellt välfärdsfrågorna, men också arbetsmarknadspolitiken som jag har en hel del erfarenhet att bidra med. Jag har också bott i Västerbottens inland i många år och av den anledningen så kan jag också en hel del om glesbygdspolitik.
Till de som är besvikna över Kommunalskandalen vill både Gudrun Schyman, Fi:s partiledare, och Annelie Nordström förmedla att Nordström tog konsekvenserna av de brister som uppdagades och aktivt medverkade till strukturella förändringar för att förhindra något liknande från att hända igen.
– Jag kommer givetvis att gå in i Fi med mina erfarenheter, men också acklimatisera mig till de värden, den profil och den stil man har i Fi. Det är jag väldigt angelägen om. Jag är en människa som i grund och botten vill vara aktiv och vara det på frivillig basis.
Schyman påpekar att det tar tid att förändra organisationer inifrån och menar att Nordström tog sitt ansvar på ett ypperligt sätt. Gudrun Schyman betonar också att Nordström ger Fi och dess medlemmar tillgång till hennes decennielånga erfarenheter på centrala politikområden som arbetsmarknad och välfärd.
– Hon har med sig kunskaper som är oerhört värdefulla för oss som ju är en ny organisation där de allra flesta aldrig har jobbat politiskt tidigare. Så jag är väldigt glad över att Annelie Nordström har kommit till oss.
Arbete för jämställda löner
En av frågorna där Fi sedan tidigare samarbetat med Nordström i hennes egenskap av Kommunalordförande är löner. Som ordförande ställde hon ett ultimatum till LO där samordningen av lönekraven fick stå åt sidan för en särskild satsning på undersköterskor. En satsning som konkretiserats i lokala förhandlingar med kommuner och landsting, men som Almega Vårdföretagarna inte såg ut att acceptera. Kommunal hade därför varslat om strejk till den 13 december, men på måndagskvällen avblåstes konflikten, sedan medlarnas bud accepterats av båda parter och innehöll det extra påslag som undersköterskor i kommuner och landsting fått.
Att LO prioriterade samordningen framför särskilda jämställdhetssatsningar inför nästa avtalsrörelse har inte påverkat Nordströms beslut att överge socialdemokratin. Däremot hade hon varnat för att systemet skulle vinna framför jämställdheten. Nu räknar Gudrun Schyman med att kunna dra nytta av Nordströms fackliga erfarenheter för göra framryckningar för jämställda löner.
– När vi kommer in i riksdagen kan inte de andra partierna fortsätta att klamra sig fast vid en ensidig upprepning av att detta enbart är parternas ansvar, det har man sagt i decenniers decenniers decenniers decennier. Och det håller inte. Medlingsinstitutet måste få en tydlig roll i att modernisera lönebildningen så att jämställda löner kommer högst upp på dagordningen. Vi vill ju också ha en jämställdhetsfond där 0,5 procent av en arbetsgivaravgift från alla sektorer ska gå in, som företag som vill gå före kan söka ur, så vi får fart på de här processerna. Det är ett krav som vi kommer driva hårt naturligtvis.
Schyman anser att Nordström har ett högt förtroende för sin fackliga kamp, och att det kommer att ha stor betydelse när hon går in i en aktivistisk partiorganisation som Fi, med ambitionen få saker att hända:
– Det kan vara en inspiration för fler som i dag känner en frustration över att lönefrågan står och stampar med katastrofala konsekvenser för pensionerna.
Annelie Nordström bekräftar under presskonferensen att hon står bakom partiets förslag om lönefond och skärpt uppdrag till Medlingsinstitutet. Trots att de länge hållit övergången hemlig, Nordström gick med i Fi redan i somras, gav de på måndagen inga besked om hennes framtida roll i partiet. Nomineringstiden för positioner i partiledningen, inför kongressen i mars, har gått ut.
Däremot pågår motionstiden, och där tänker Annelie Nordström vara aktiv och lägga flera motioner om de områden hon brinner för, och ser möjligheter till utveckling av politiken.
– Nu kan hon göra som alla andra medlemmar, bli aktivist, säger Gudrun Schyman.