Startsida - Nyheter

Bokmässan öppnar för Nya tider

I veckan gick Bokmässan ut med beskedet: Den högerextrema tidningen Nya Tider kommer att få medverka på nästa års bokmässa, trots den massiva kritik som riktades mot bokmässan 2016. En kritik som ledde till att arrangörerna först tog avstånd från och portade tidningen men sedan ångrade sig igen. Nya Tiders närvaro på bokmässan 2016 ledde till olika typer av protester, inte minst en stor namninsamling för en nazistfri bokmässa som journalisten och författaren Lisa Bjurwald tog initiativ till, och som avslutades med 2 299 namnunderskrifter.


Efter höstens mässa

I en debattartikel i Expressen i september skrev över hundra kulturarbetare: ”Vi uppmanar vi nu Bokmässan att inte låta rasistiska utställare delta nästa år. Om de misslyckas ser vi oss tvingade att avstå från att närvara.” Några av dem som skrev under är Gunnar Ardelius, ordförande Svenska författarförbundet, Jonas Nordling, ordförande i Svenska journalistförbundet, bokförlaget Modernista, Lawen Mohtadi, författare och förläggare Natur & Kultur, Alexandra Pascalidou, programledare och författare, och Svensk biblioteksförening. Detta har dock inte förmått Bokmässan från att ändra sitt beslut. När uppropet gick ut lovade Bok & Biblioteks vd Maria Källsson att de efter årets bokmässa skulle se över sina principer. Samtidigt höll hon fast vid att högerextrema krafter hade märkts av i samband med bokmässan även om Nya tider inte hade ställts ut.

– Vi var väldigt tydliga under årets mässa att vi har ett arbete att göra nu efter mässan, där vi ska se över våra principer och hur vi ska göra våra gränsdragningar framöver och jag vill inte föregripa det arbetet, sade hon till SVT i september.

Yttrandefrihetens pris

Nu har principerna setts över och Bokmässan kommit fram till att det fritt fram för Nya tider att medverka nästa år, om de skulle vilja.

”För oss främmande och ibland avskyvärda åsikter, av olika ideologiskt ursprung, kommer även i framtiden att vara representerade. Vi anser att det tyvärr är priset en bokmässa måste betala för att vara en öppen, demokratisk arena, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas.” skriver Källsson tillsammans med Jürgen Boos, som är vd för Frankfurt Book Fair, på Bokmässans hemsida och i Dagens nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV