Startsida - Nyheter

Jämställdhetsmyndigheten placeras i Göteborg

Under våren 2017 startar rekryteringen av en chef till jämställdhetsmyndigheten, som ingår i regeringens långsiktiga plan för att nå de av riksdagen uppställda jämställdhetsmålen. Regeringen har även fattat beslut om direktiven till den organisationskommitté som ska förbereda myndighetens bildande. Den leds av Kerstin Alnebratt, i dag föreståndare på Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg, där myndigheten kommer att placeras och ha 75-90 anställda som ska:

  • Bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

  • Ansvara för uppföljning, analys, samordning och stöd utifrån de jämställdhetspolitiska målen.

  • Fördela bidrag till jämställdhetsprojekt och kvinnors organisering.

  • Samordna, genomföra och följa upp den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.

  • I övrigt bistå regeringen, till exempel i det internationella samarbetet på området.

Upplägget innebär att uppdrag kopplade till regeringens strategier för jämställdhetspolitik och mot könsbaserat våld – som tidigare legat på bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i Stockholm, Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala och Länsstyrelsen i Östergötland – flyttas till den nya myndigheten.

– Sedan vi gick ut med nyheten om att en jämställdhetsmyndighet ska inrättas har responsen varit överväldigande från intresserade kommuner och enskilda personer. Efter en sammantagen bedömning har regeringen beslutat att placera myndigheten i Göteborg. Myndigheten är ett viktigt steg framåt för en sammanhållen, långsiktig och effektiv jämställdhetspolitik, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressmeddelande på torsdagen.

Flera remissinstanser har varit kritiska, men i riksdagen finns majoritet för den nya myndigheten. Vänsterpartiet har varit pådrivande sedan tidigare. Regeringen har även stöd av Liberalerna som visserligen har invändningar mot det föreslagna upplägget. Och även om övriga allianspartier, med KD som tydlig röst, argumenterar emot en ny myndighet har Moderatkvinnors ordförande Annicka Engblom åtminstone tidigare ställt sig positiv till en sådan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV