Startsida - Nyheter

Över hälften av stockholmarna emot privatisering av sjukhus

Hälften av stockholmarna är emot vinstuttag i vården. Den slutsatsen drar folkrörelsen Skiftet av en undersökning av inställningen till försäljning av akutsjukhus i Stockholm som gjorts i samarbete med opinionsinstitutet Novus.

Frågan som ställdes var: ”Sankt Görans sjukhus är ett exempel på ett sjukhus i Stockholm som drivs privat och där det finns möjlighet att ta ut vinst. Är det bra eller dåligt om fler sjukhus i Stockholm privatiseras där det finns möjlighet att ta ut vinst?”

Bland de svarande var 54 procent negativa (mycket dåligt 27 procent, ganska dåligt 28 procent), 36 procent besvarade frågan positivt (mycket bra 11 procent, ganska bra 24 procent) och 10 procent svarade ”vet ej”.

Folkrörelsen Skiftet konstaterar att Liberalerna i Stockholm driver på för utförsäljning under nästa mandatperiod, att Moderaterna vill ha en utredning och Sverigedemokraterna är öppna för privatisering. Enligt Robin Zachari, kanslichef på Skiftet, visar undersökningen att vinster i välfärden sannolikt kan bli en valfråga.

– 20 000 Skiftet-aktiva och en majoritet av Stockholmarna är mot utförsäljning av all form av vård - även akutvård. Om landstingsalliansen tillsammans med Sverigedemokraterna går vidare med försäljningsplanerna kommer detta bli en valfråga.

– Resultatet är tydligt. Majoriteten av Stockholmarna vill inte att gemensamt ägd sjukvård ska säljas ut till bolag som kan ta ut vinst. Liberalerna, resten av Alliansen och Sverigedemokraterna har inte med sig stockholmarna om de försöker sälja ut akutsjukhus som Danderyds sjukhus, Södersjukhuset eller Södertälje sjukhus, säger Robin Zachari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV