Prenumerera

Logga in

Från slidkrans till Dylanman

”I mellandagarna släppte Språkrådet årets nyordslista. Många av de jämställdhetsrelaterade orden beskriver framsteg och diskussioner som lyft livsviktiga frågor.” Det skriver Feministiskt perspektivs nya praktikant Maxime Persdotter Wallström, som har gått igenom orden och finner en strimma hopp i ett annars hopplöst år.

2016 har varit en enda stor sorg och besvikelse. Gränserna som dödar flyktingar som försöker ta sig in i Europa, kriget i Syrien, terrordåd på en julmarknad i Berlin, men också på klubbar och skolor. Och så Donald Trump då. Då är det tur att ord som slidkrans, virtuell våldtäkt och Dylanman finns i vårt språk. Vänta, jag ska förklara.

Ord säger mycket om vår samtid. Nya ord etableras och gamla återuppstår för att fylla behov i den offentliga debatten, nödvändiga för att föra samtalet framåt. Därmed beskriver de vår samtid. Historiskt sett kan orden bli viktigare reliker än fysiska sådana.

I mellandagarna släppte Språkrådet årets nyordslista. Listan publiceras varje år och innehåller ord som myntats eller vars användning har ökat mycket under året. På listorna från de senaste 10 åren finns hopp. Många av de jämställdhetsrelaterade orden beskriver framsteg och diskussioner som lyft livsviktiga frågor. Där finns ord som en gång endast användes av en liten grupp men som nu används av en bredare massa. Vartenda ett är en stor vinst och tål att glädjas över.

Ett av orden som gjort skillnad är slidkrans som RFSU lanserade år 2009. Därefter matas skolelever i Sverige i dag inte med myten om mödomshinnan, som när jag led mig igenom sexualkunskapslektionerna i grundskolan. I förlängningen har nyordet mödomshinnan lett till kritik av oskuldsbegreppet, vilket är extra viktigt i relation till heder.

Utsatthet på nätet har även börjat diskuteras under de senaste åren. Med groma, hämndporr och virtuell våldtäkt beskrevs problem som ökade när allt fler unga började använda internet i sin vardag. Min generation är den sista som växte upp utan internet, i dag är det en stor del av vardagen för de flesta unga. Då pratade ingen med oss om att vara säker på nätet. I dag finns det fortfarande mycket att önska men kunskapen om internetbeteende ökar och allt fler insatser görs för ungas trygghet på nätet.

Under senare år har hbtq-frågor diskuterats allt mer, med fokus på t och q. Begrepp som tvåkönsnorm, cisperson, icke-binär och vithetsnorm har lett till en viktig självrannsakan även inom den feministiska rörelsen.

Förra året tillkom mansplaining, i år Dylanman. Ord som kommer med stor igenkänning för oss som tvingats lyssna på diverse män i tid och otid, oavsett om utläggningarna handlar om något vi redan vet eller om Bob Dylans Genialitet. Ojämställdhet finns inte bara i lön och i representation, utan även i kommunikation och socialt ansvar. Att frågestrejka blev ett sätt att tackla den trötthet som kommer med att sällan få en fråga tillbaka.

Kroppsaktivismen tog fart i år och utmanar skönhetsideal som påverkar varenda en av oss. Stina Wolter och Cassandra Klatzkow är svenska exempel som på sociala medier visar att alla kroppar kan vara användbara, sexiga, roliga och alltid är värdefulla. En extremt viktig politisk kamp.


Så trots att vi helst bara vill förtränga att 2016 ens hände, så finns det ljusglimtar. Framstegen är många och några av dem finns nedskrivna på en liten lista med nya ord. Och för att skriva historia måste vi ju ha något att skriva den med, eller hur?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV