Nyheter

Myanmars regering förnekar folkmord på muslimsk minoritet

Enligt Human Rights Watch (HRW) och Amnesty International har Myanmars militär och säkerhetsstyrkor sedan den 9 oktober 2016 inlett våldsamma attacker mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya. Det handlar om mord, våldtäkt och nedbrända hus. Vittnen som flytt våldet har sagt till MR-organisationerna att militären gick in i byar i norra Rakhine och sköt slumpmässigt mot befolkningen, satte eld på husen och våldtog flickor och kvinnor systematiskt. Minst 1 500 bostäder förstördes enligt HRW:s analys av satellitbilder.

Militär och gränspolis har gripit hundratals – främst rohingyamän, ofta byäldste, affärsmän och samhällsledare. Rapporten har dokumenterat minst 23 fall där rohingya har förts bort från sina familjer av polisen, utan information om var de befinner sig eller vad de är anklagade för, enligt Amnesty.

– Det finns en risk att vi ännu inte har sett det värsta, säger Matthew Smith från Fortify Rights, en frivilligorganisation som fokuserar på mänskliga rättigheter i Sydostasien, till New York Times den 10 januari.

– Vi är inte säkra på vad statens säkerhetsstyrkor kommer att göra härnäst, men vi vet att attackerna mot civila fortsätter, säger Smith.

En kommission tillsatt av Myanmars regering förnekade i förra veckan alla anklagelser om att dess militär begår folkmord i rohingyabyarna, som har varit stängda för västerländska journalister och utredare. Enligt Myanmars regering sätter rohingya själva eld på sina egna hus. Kommissionen har förnekat de flesta anklagelserna om brott mot mänskliga rättigheter, med undantag för misshandel som fångats på video. Myanmars statskansler, Daw Aung San Suu Kyi, mottagare av Nobels fredspris, har kritiserats för att ha underlåtit att reagera kraftigare mot våldet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV