Startsida - Nyheter

Kvinnor tog plats på idrottsgalan

Det var inte så förvånande att damlandslaget tog hem priset för Årets lag. OS silver och en ständig spelutveckling gjorde de till självklara vinnare. Anfallsstjärnan Lotta Schelin tog emot priset.

– Det var en fantastisk sommar och vi njöt verkligen - det kanske ni såg... sa hon i talet.

Lena Sundqvist, kommentator C-More vann Sportspegelpriset. Sundqvist, som var första kvinna någonsin att kommentera ishockey på den högsta nivån i Sverige i tv och har blivit hyllad för sina insatser men samtidigt fått utstå ständigt hat och sexistiska kommentarer.

– Det är viktigt att markera mot hot och hat. Det räcker, sa SVT-programledaren André Pops från scenen, och gjorde på det sättet också en politisk markering mot det sexistiska hatet.

Årets kvinnliga idrottare gick till simmaren Sarah Sjöström som återvände från OS med guld, silver, brons och ett nytt världsrekord på 100 meter fjäril.

Priset Årets peppare gick till organisationen Futebol dá força som arbetar för att öppna upp fotbollen för alla kvinnor. Med följande motivering tog de hem priset:

"Med engagemang, kunskap och stort hjärta peppar och inspirerar de över tusen unga tjejer runt om i Sverige. De skapar utrymme och möjligheter för tjejer att hitta sin rörelseglädje och därigenom stärka sin fysiska och psykiska hälsa. För sitt långsiktiga och hängivna arbete med barn och ungas hälsa tilldelas organisationen Futebol dá força Årets Peppare 2017."

När Feministiskt perspektiv sportredaktör Bella Frank intervjuade Ida Wahlström, verksamhetsledare för Futebol dá Força i Sverige betonade Wahlström vikten av stoppa subtila uteslutande kommentarer, så att alla tjejer får tillträde till fotbollen.

– Någon skruvar på sig när det kommer en lesbisk tjej eller transtjej – ”får hon spela med tjejerna?” eller små kommentarer som ”får du spela i slöja?”. Kommentarer som ofta kommer upprepade gånger, och får man höra det tio gånger eller mer, då börjar man hålla sig borta. Det är inte så skönt att få upplevelsen att man inte är normal, att man inte passar in, säger hon i intervjun från oktober 2016.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV