Startsida - Nyheter

Örebro satsar strategiskt på länets idrottande tjejer

I helgen åkte Kopparbergs bollklubbs innebandylag för tjejer födda 08/09 på utflykt till Lindesberg för att kolla på match mellan Lindebergs damlag och Skogsgymnastikens IBS. Innebandylaget består i dag av 17 tjejer, som fick möjlighet att ta med sig var sin kompis på resan. Utflykten började med en tågresa från Kopparberg till Lindesberg där de bjöds på restaurang. När efterrätten var uppäten begav sig gruppen för att titta på matchen och i pausen sprang tjejerna ut på plan och delade ut highfives till spelarna.

– Det var en riktigt lyckad dag, tjejerna tyckte att det var väldigt roligt, säger Veronica Reuterhäll som är en av tre tränare för laget.

Förra våren rapporterade SVT att Örebro län var ett av de sämsta länen i Sverige när det gäller att få unga tjejer att idrotta. Men sedan dess har många insatser gjort för att få fler att börja, och fortsätta, idrotta. Innebandyutflykten ingår i ett jämställdhetsprojekt som drivs av Örebro läns idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

– Vi vill gynna flickors idrottande och få fler tjejer att börja spela innebandy. Under dagen diskuterade vi kamratskap och lagkänsla, vi vill visa att det viktigaste är att ha roligt. I vardagen är det vanligt att tjejerna har en bästa kompis, men när vi är på plan så alla tillsammans och kämpar mot samma mål. Alla är lika bra och alla behövs! säger Veronica Reuterhäll.


Kupp på gång

Efter utflykten till Lindesberg har de medföljande kompisarna chansen att komma och spela innebandy med Kopparberg bollklubbs lag. Men det svåra är inte bara att få tjejerna att börja idrotta, utan också att få dem att fortsätta. Många slutar idrotta när de kommer upp i tonåren, när skolan börjar ta mer tid och tanken på att satsa på en elitkarriär inte är lika självklar som för idrottande killar.

– Då ligger det på oss tränare att vi hittar på aktiviteter så att det är roligt för dem, så att de stannar. Tanken för vårt lag är att de ska fortsätta med fotboll när innebandysäsongen slutar, så att de håller igång hela året och spelar tillsammans i samma lag. Då får de en trygghet och en laganda som vi hoppas gör att fler fortsätter, säger Veronica Reuterhäll.

Örebro län satsar på jämställdhet i en bredd av sporter, bland annat inom ridning, baseboll, basket, hockey och konståkning. För Kopparbergs bollklubb är fler aktiviteter inplanerade under våren, bland annat kommer en kupp arrangeras i slutet av april.

– Vi hoppas att ryktet sprider sig så att fler kommer att vilja spela med oss, säger Veronica Reuterhäll.


Exkluderande norm

Daniel Alsarve, projektledare på Örebro läns idrottsförbund, berättar att frågan om jämställdhet inom idrotten drivs på många olika sätt i länet. Bland annat håller förbundet på att ta fram ett utbildningsmaterial om maskulinitetsnormer som ska kunna användas på klubbarna. Samtidigt kan klubbarna söka pengar för egna jämställdhetsprojekt, såsom Kopparbergs bollklubb gjort. Dock är jämställdhetsarbetet inriktat på flickor och pojkar, och missar de som exkluderas av tvåkönsnormen.

– Jag kan tyvärr inte säga att det är något vi jobbar aktivt med, hela idrottsrörelsen är problematisk på det sättet då den är uppbyggd på och reproducerar den binära könsnormen hela tiden. Men vi vill få med mer hbtq i vår långsiktiga vision, och vi vill stötta klubbarna som jobbar med de frågorna.

Enligt Daniel Alsarve finns det idrottsklubbar i länet som ligger i framkant på området. Örebro roller derby använder aktivt icke-binärt språkbruk och har inskrivet i sina stadgar att transpersoner är välkomna som medlemmar. Även LIF Lindesberg handboll och Lindesberg volleyboll arbetar med aktivt hbtq-frågan och får stöd av Örebro läns idrottsförbund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV