Startsida - Nyheter

Våldsutsatta kvinnor får inte stödet de behöver

Socialtjänstens hjälp till kvinnor som utsätts för våld av sin partner varierar stort, visar nya avhandlingen Det besvärliga våldet, som lagts fram vid Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV, Linköpings universitet.

En del kommuner har ett väl utvecklat stöd, men andra har knappast något alls. Konsekvensen blir att många våldsutsatta kvinnor riskerar att stå helt utan hjälp, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

– Socialtjänsten ska vara en central aktör i frågor som rör våld i nära relationer men skillnaderna är stora och får konsekvenser för hur kvinnorna kan hantera sina liv, säger Veronica Ekström som skrivit avhandlingen.

Veronica Ekström har intervjuat socialarbetare och våldsutsatta kvinnor i elva kommuner. Vissa kommuner erbjuder förtur i boendet eller skyddad adress, men i andra kommuner uppmanas hjälpsökande kvinnor att själva söka efter andrahandslägenheter på Blocket, eller att sova hos vänner. Flera kommuner erbjuder inte ens samtalsstöd.

Det finns fler orsaker än kommunernas prioriteringar till att kvinnor inte får stöd. Avhandlingen visar att alla inte vill söka hjälp hos socialtjänsten, eftersom den är förknippad med fattigdom och social utsatthet. Därför vill många inte ha med socialtjänsten att göra.

Ett annat skäl är att socialarbetarna ställer olika krav och villkorar stödet de kan ge. Det kan till exempel röra sig om krav på att kvinnan ska ha lämnat mannen.

– Det finns i dag en tendens inom socialtjänsten att formalisera öppna verksamheter som det tidigare var enkelt att nå. Nu ska allt mer utredas och bedömas innan stödinsatser sätts in. Det får enorma konsekvenser för de våldsutsatta kvinnorna eftersom många då avstår från att söka hjälp, säger Veronica Ekström.

Veronica betonar vikten av en välutvecklad kvinnojoursverksamhet som ett komplement till samhällets insatser.

Avhandlingens resultat indikerar också att berörda yrkesgrupper måste få en grundutbildning om våld i nära relationer.

– Alla måste förstå våldets mekanismer för att samarbetet inom och mellan olika professioner ska fungera, säger Veronica Ekström.

Hon hoppas också att avhandlingen kan vara ett underlag för socialarbetare som vill visa att de behöver mer handledning och kompetens i arbetet med våldsutsatta kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV