Startsida - Nyheter

President Tsai: Taiwans intressen främst

Medan USA:s tillträdande president, Donald Trump, i en intervju till Wall Street Journal i förra veckan sade att allt är förhandlingsbart och att han inte kommer att förbinda sig till Kinas politiska vision om ”ett Kina” förrän han ser ytterligare framsteg för Kinas valuta- och handelssystem, reste Taiwans president Ing-wen Tsai runt i Centralamerika. Hon närvarade vid Daniel Ortegas installationsceremoni i Nicaragua samt besökte Guatemala, Honduras och El Salvador.

Taiwan har officiella diplomatiska relationer med endast 20 länder, och Vatikanstaten, varav de flesta finns i Centralamerika. Ett flertal länder har dock handelsbeskickningar i Taiwan som i realiteten fungerar som ambassader. Kina kräver att länder ska erkänna principen att Taiwan är en kinesisk provins för att få och fortsätta ha officiella diplomatiska förbindelser med Kina, och Kinas utrikesdepartement har, efter att Donald Trump blev vald till president, meddelat att ”principen om ett enat Kina är den politiska grunden för relationen mellan USA och Kina”.

Vid en presskonferens i El Salvador den gångna veckan fick president Tsai frågan om hur hon ser på det faktum att Taiwan kan komma att användas som en bricka i relationen mellan USA och Kina. Hon svarade:

”Jag upplever att vi kan handskas med sådana saker och kommer att sätta Taiwans intressen främst”.

Till Donald Trumps installationsceremoni skickar president Tsai en elva-medlemmar stark delegation ledd av den förra premiärministern Shyi-kun Yu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV