Startsida - Nyheter

Kina: Sexuella trakasserier åter i den offentliga debatten

Dagstidningen 北京青年报, som ägs av Kommunistpartiets ungdomsförbund i Beijing, rapporterar i början på januari att en mellanchef på China Minsheng Bank har blivit uppsagd sedan en ung anställd har skrivit på sociala medier om de sexuella trakasserier som avdelningschefen har utsatt henne för. Avdelningschefen ska ha bjudit in Qi Wang, som egentligen heter något annat, till ett hotellrum och hotat med att säga upp henne om hon inte visade sig tillmötesgående. Qi Wang sade ändå nej och efter sex månader av hot om uppsägning, valde Qi Wang att säga upp sig samt skriva om det i en WeChat-grupp med 60 medlemmar.

Qi Wangs berättelse fick stor spridning och ledde, efter påtryckningar från allmänheten, till att avdelningschefen blev uppsagd och tvingad att be om förlåtelse. China Labour Bulletin, som från Hongkong sedan 1994 bevakar arbetsmarknadsfrågor och stödjer arbetarrörelsen i Kina, menar att detta är ett bland många fall. De hävdar att de utbredda sexuella trakasserierna på arbetsplatsen från tid till annan får stor medial spridning utan att det leder till någon grundläggande förändring.

Forskarrapporter som har gjorts på beställning av Allkinesiska kvinnoförbundet och vid City University i Hongkong visar att närmare 80 procent av kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det finns lagar som tvingar företag att skydda de anställda mot trakasserier, diskriminering och hot, men få arbetsgivare har riktlinjer, rutiner och uppföljningsmekanismer för verksamheten i syfte att efterleva lagarna. Personalavdelningarna gör vad de kan, tillsammans med Allkinesiska fackföreningsfederationens lokala avdelning, för att hindra den anställda som utsatts för sexuella trakasserier från att göra en brottsanmälan.

”Företagen låter allt som oftast den som har trakasserat gå fri medan den som har utsatts för trakasserier och hot går tomhänt. Medan Qi Wang står utan ekonomisk kompensation från banken och kommer ha svårt att få en ny anställning, kommer den icke-identifierade avdelningschefens uppförande troligtvis inte att föras till några handlingar och han kommer inte att få några ekonomiska och sociala efterräkningar”, skriver China Labour Bulletin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV