Startsida - Nyheter

Herstorysk Guldbaggegala

Igår avgjordes Guldbaggegalan och Ita Zbroniec-Zajt blev historisk då hon, som första kvinna någonsin tog hem priset för bästa foto. Det var hennes arbete i filmen Yarden som hyllades, för sitt visuellt starka och symbolmättade bildspråk. Hon var även nominerad för fotoarbetet i Min faster i Zarajevo.

– Tack så jättemycket! När jag flyttade till Sverige för några år sedan fick höra att det var kallt och mörkt på alla nivåer. Men det är inte sant och jag blev varmt välkomnad. Jag vill tacka min familj och alla i filmbranschen som hjälpte mig, sa Zbroniec-Zajt när beskedet avslöjades.

Ahang Bashi tog hem priset för årets nykomling för filmen Skörheten, som handlar om psykisk ohälsa i sviterna av rasism och exil.

Motiveringen löd: ”Regissören Ahang Bashi bryter ny mark med sin både känsliga och kraftfulla film Skörheten. Genom det modiga beslutet att vända kameran mot sig själv och sitt eget lidande, lyckas hon skildra något stort och allmänmänskligt.Hennes film blir en både politisk och poetisk berättelse om psykisk ohälsa, identitet och migrationens psykologiska konsekvenser.”

– Herregud vilken resa, hur man kan gå från att inte se meningen med livet till att vinna pris på Guldbaggegalan, säger Ahang Bashi, till Aftonbladet.

”En stark berättelse som motverkar stigmatiseringen av psykisk ohälsa och en vacker skildring av flyktens konsekvenser för människor som tvingats genomlida den,” skriver Arazo Arif i en tidig recension av filmen i Feministiskt perspektiv.

Skörheten var också nominerad till Årets film, men det priset gick istället till filmen Jätten, producerad av Maria Dahlin och Morten Kjems Hytten Juhl, regisserad av Johannes Nyholm. Den socialrealistiska filmen om Richard, 30 år och autist och fast besluten att återförenas med sin mamma, vann också för bästa manus och bästa mask/smink.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV