Startsida - Nyheter

Trump stoppar bistånd till alla som arbetar för aborträtt

Ett av Donald Trumps första beslut som USA:s president blev att stoppa bistånd till utländska organisationer som stödjer aborträtt. Den så kallade munkavle-regeln, som Trump nu återetablerat, infördes första gången av den republikanske presidenten Ronald Reagan 1984, men har stoppats när demokratiska presidenter haft makten. Den omöjliggör bistånd till organisationer som tillhandahåller abortrådgivning, utför lagliga aborter eller deltar i abortdebatten utomlands.

– Dagens besked är ett stort bakslag mot kvinnors reproduktiva hälsa och kommer att slå hårdast mot de mest utsatta, säger Maria Andersson, generalsekreterare RFSU i ett pressmeddelande. Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning kommer att tvingas avsluta sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar.

Samtidigt avslöjar Ekot i dag att en anti-abortorganisation i USA står bakom rättsprocessen där två svenska barnmorskor hävdar så kallad samvetsfrihet, i det här fallet rätten att vägra utföra aborter. Att driva den typen av rättsfall är en viktig strategi för Alliance Defending Freedom (ADF), som organisationen heter, för att begränsa tillgången till abort. I förlängningen är det totalt abortförbud som är målet. ADF anser, liksom katolska kyrkan och exempelvis den ultrakonservativa regeringen i Polen, att rätten till liv ska gälla från befruktningsögonblicket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV