Nyheter

USA: Presidentorder möter motstånd

Enligt presidentordern har tillfälliga stopp verkställts för flyktingmottagande under minst fyra månader samt inreseförbud för medborgare av sju länder med i huvudsak muslimsk befolkning. Donald Trump utfärdade dekretet just på den årliga minnesdagen för Förintelsen.

De nya reglerna har mött stora protester i USA och omvärlden. På ett par dagar har en och halv miljon britter skrivit på en protestlista och krävt att president Trump, som enligt planer ska besöka Storbritannien, beläggs med inreseförbud. Även Amnesty International har uppmanat till protester mot Trumps besök i Storbritannien.

Massiva och i huvudsak spontana protestaktioner ägde rum vid flygplatser i storstäder runt om i USA. Democracy Now rapporterade dessutom om 10 000 som gick ut på Manhattans gator i söndags och ropade slagord mot Trumps planer, bland annat mot bygget av muren mot Mexiko och inreseförbudet, som kommit att kallas ”muslimförbud”.

Washington Post rapporterar om jihadisters glädje över Trumps beslut att bannlysa muslimer från att komma in i USA. Grupper som sprider IS/Daesh-propaganda i sociala medier hyllar Trump som det ”bästa som kunde hända” deras rörelse och hans dekret som bekräftelse på västvärldens ”muslimhat”, något som de anser underlättar nyrekryteringen till jihadism.


Drabbar de med dubbelt medborgarskap

Inreseförbudet för medborgare från Iran, Irak, Jemen, Somalia, Syrien, Sudan och Libyen drabbar även hundratusentals människor med dubbla medborgarskap bosatta i Europa. De kommer, trots sina EU-medborgarskap och europeiska pass, att nekas inträde för att besöka anhöriga, delta på planerade konferenser eller resa till USA för arbete eller utbildning. Detta gäller dessutom många parlamentariker och akademiker i Europa som har sitt ursprung i något av de sju nämnda länderna. Många som redan bor i USA med tillfälliga visum, bland dem många som arbetar för storföretag som Google och på olika universitet i USA, är oroliga för sin närmaste framtid och fruktar utvisning.

På måndag meddelade amerikanska ambassaden i Stockholm att svenskar med dubbelt medborgarskap i de sju utpekade länderna inte är välkomna att söka visum:

”Vänligen kom inte hit. Du kommer inte släppas in på ambassaden... Om du är medborgare i något av de sju länderna så var snäll och boka inte in någon visumansökan och betala inte heller in visumavgiften i nuläget. Om du redan har ett möte inbokat så var snäll och kom inte hit. Du kommer inte att släppas in på ambassaden/konsulatet.”


Illa behandlade på flygplatser

ABC News rapporterade om en somalisk familj, mor och två barn, som kvarhölls på flygplatsen Dulles i Chantilly/Virginia under 20 timmar, utan tillgång till mat. Barnen, som är födda i Kenya, hade amerikanskt pass men eftersom modern är från Somalia fick de inte inresetillstånd för att återvända till sitt hem i USA. Myndigheterna ringde till barnens far och sade att han fick komma och hämta barnen som är amerikanska medborgare, men att deras mor skulle utvisas till Somalia. Annars skulle alla tre utvisas. När modern vägrade skriva under papper som skulle ledda till utvisning, blev stämningen aggressiv och hon fick handfängsel.

Denna familj släpptes slutligen, liksom många andra som flög in i USA under helgen med godkända visum och ordnad dokumentation, tack vare stöd från jurister anslutna till American Civil Liberties Union (ACLU) som tog sig ut till olika flygplatser. Utanför stod demonstranter och anhöriga som väntade på att få välkomna dem. Avgörande var ett beslut från domaren Ann Donnelly som tillfälligt stoppade utvisningarna. Följden blev att 16 delstatsåklagare i ett gemensamt uttalande fördömde president Donald Trumps order om inreseförbud. På tisdag meddelade Washington State Attorney General att Trumps verkställande order kränker grundlagen.


Inte bara muslimer

Obekräftade rapporter från latinamerikanska grupper i USA menar att även familjer från latinamerikanska länder nekats inträde under helgen och utvisats, bland annat till El Salvador. Det finns dokumenterade rapporter om minst en yezidisk familj som hindrats från att resa till USA och en kristen familj från Syrien som utvisades till Libanon under helgen. Detta trots att ”religiöst förföljda flyktingar prioriteras, förutsatt att de tillhör en minoritetsreligion i landet de flyr från”, enligt presidentordern.

President Trump och hans administration försvarar beslutet, är nöjda med resultatet och meddelar att allt går enligt planerna:

– Det fungerar väldigt bra, sade Trump till medier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV