Startsida - Nyheter

Fullt ös på ockuperat BB

Bakgrunden är att BB i Sollefteå planeras stängas den sista januari. Födande hänvisas istället till Sundsvall och Örnsköldsvik, 10-20 mil bort. Planerna har föranlett ABF Sollefteå att erbjuda en studiecirkel i bilförlossning för blivande föräldrar. Barnmorskeförbundet är kritiska till landstingspolitikernas planer och ordföranden Mia Ahlberg har jämfört studiecirkeln i bilförlossning med ett aprilskämt.

”Vi ockuperar för att Sollefteå BB skall finnas kvar och för att alla kvinnor ska ha rätt till en trygg, säker och nära förlossning”, skriver gruppen Ådalen 2017 på sin officiella Facebooksida.

Livesändningar visar att det är fullt med folk som kommer och går inne på BB. Sebastian Gunnesson är en av gruppens kontaktpersoner inne på BB på kvällen, och vågar inte ge någon exakt siffra på hur många som är på plats, men säger att de har fått en stor respons.

– Med tanke på att vi bara startade detta för någon dag sedan så har vi ju fått ett enormt genomslag. Här är män, kvinnor, barn, unga, alla du kan tänka dig. Det kan säkert ha att göra med Gudrun Schymans artikel också. Även på Facebook har vi ju fått mycket stor spridning, med hundratals delningar på bara en dag.


Har ni fått några reaktioner från berörda beslutsfattare?

– Landstingsledningen har sagt att det inte är någon mening med den här ockupationen och att vi greppar efter ett sista halmstrå. Men vi har redan försökt att driva detta på andra sätt i ett och ett halvt år och de har inte brytt sig om det. I dag är det folket som talar.

Sebastian kritiserar att landstingen vill spara en liten summa som 15 miljoner, med stora konsekvenser för de boende i Ådalen, och menar att detta sannolikt kommer att gå ut över politikerna i nästa val.

– Det är viktigt för oss att ha en fungerande sjukvård för att Ådalen ska fortsätta att utvecklas. Där ingår både akutvård och förlossning, säger han.

Ockupationen kommer enligt Gunnesson att pågå så länge som det behövs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV