Nyheter

Charlotte Kalla skrev skidhistoria med ännu ett guld

Ett folkhav av vita mössor – de vita mössorna som också fungerar som inträdesbiljett till SM-veckan – trängdes för att alla få en blick av hemmahoppet Evelina Settlin, hemmahörande i Hudiksvalls IF. Skidesset Charlotte Kalla var även hon på plats, tävlandes för Piteå elit, med siktet inställt på att skriva skidhistoria med ett 23:e SM-guld. Kalla hade inför loppet lika många SM-guld som Antonina Ordina, och nu fanns det alltså chans att rycka ifrån och hamna ensam på toppen.

Söderhamn bjöd på fina spår, uppehåll och en temperatur på ett par minusgrader vilket skapade perfekta skidförutsättningar.

Allt som allt var det tre varv som skulle avklaras. De seedade åkarna startade cirka tjugo minuter efter de åkare som var först ut i startfältet. Några av de seedade åkarna och topptippade namnen var bland annat Jenny Öberg (Piteå Elit), Hanna Falk (Ulricehamns IFK), Evelina Settlin (Hudiksvalls IF), Ida Ingemarsdotter (Åsarna IK), Emma Wikén (Åsarnas IK), Jonna Sundling (IFK Umeå), Maria Rydqvist (Älvdalens IF) och Charlotte Kalla (Piteå Elit).

Med startnummer 50 av 54 gav Kalla sig ut i skidspåret. Redan efter första mellantiden vid 1,1 kilometer håller Charlotte Kalla ledningen före Hanna Falk som i sin tur leder över Ida Ingemarsdotter. Hemmahoppet Evelina Settlin ligger fyra efter första varvet men tappar på andra då hon halkar ner till plats tio.

Efter tre kilometer leder Kalla med 15,5 sekunder, efter 6,3 kilometer med 40,8 sekunder över tvåan Ida Ingemarsdotter.

Hemmahoppet Settlin slutar som elva. Hanna Falk, som egentligen är en utpräglad sprinter tappar även hon och hamnar på en sjunde plats. En som däremot överraskar är Jonna Sundling som kniper tredjeplatsen.

Charlotte Kalla håller alltså stabil ledning från början till slut, och tiden 28.13,5 gör att hon vinner stort före Ida Ingemarsdotter med en segermarginal på 1.08,4. Den eviga ettan Charlotte Kalla tar sitt 23:e SM-guld, en notering hon är bäst genom tiderna med.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV