Startsida - Nyheter

Fortsatt mobilisering mot våld i norra Stockholm

– Våld upprätthåller ett samhälle som är ojämlikt, odemokratisk och rasistiskt. Vi kommer inte att kunna lösa våldet om vi inte löser ojämlikhet, brist på demokrati och rasism. Allt hänger ihop.

Det sade Paulina de Los Reyes i panelsamtalet som hölls under Förorten mot vålds seminarium på fredagkvällen, på Tensta träff. Hon berömde den kravlista som nätverket av lokala organisationer och personer tillsammans utformat, just för att den bygger på ett helhetsgrepp mot våldet, och uppmanade dem att fortsätta hålla bitarna samman. Panelen bestod, utöver de los Reyes av Rashid Musa, ordförande i Sveriges unga muslimer, Tobias Hübinette, forskare, Ragia Abdullahi från Revolution hijabis och Streetgäris, Maliun Ali, från Hjulsta somaliska föräldraförening samt Mohammed Haji Farah från Järva föräldraalliansen. Moderator var Behrang Miri. Samtalet kretsade till del kring kravlistan, som i sin preliminära form presenterades i samband med demonstrationen som pågick i två dagar före jul. Demonstrationen organiserades i förtvivlan över de dödskjutningar som tagit livet av över 20 unga killar i norra Stockholm på mindre än två år, och i syfte att rikta makthavares uppmärksamhet på den nationella kris som detta dödliga våld innebär och ge dem en chans att se våldet ur de närståendes perspektiv.

Seminariet fortsatte med lösningsfokuserade grupparbeten under ledning av Atusa Refai, där boende i Järva utgick från kravlistan för att fortsätta utveckla de medborgarförslag som arbetet inom nätverket ska utmynna i.

Kvällen avslutades med poesi av Mohammad Issa. Filmer från panelsamtalet och framträdandet finns tillgängliga på Förorten mot vålds Facebooksida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV