Nyheter

Tydlighet och tid för återhämtning motverkar stress

Fyra av tio privatanställda tjänstemän behöver arbeta under helger och annan ledighet för att hinna med sina arbetsuppgifter. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av fackförbundet Unionen. Många uppger att de saknar tydliga riktlinjer för när de förväntas vara tillgängliga. En av fyra upplever att jobbtankar ger dem sämre sömn. Andelen är ännu högre bland personer som arbetar övertid dagligen eller flera gånger i veckan.

– Det finns en koppling mellan mycket övertidsarbete och sömnbesvär eller värk i nacke och axlar. Det är uppenbart att det gränslösa arbetslivet har sitt pris. Nyckeln är att se över arbetsbelastningen men också att skapa tid för återhämtning, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Linder framhåller att arbetsbelastningen ska motsvara förväntad arbetstid. Otydligheten orsakar stress och enligt Unionen är det arbetsgivarens ansvar att ingripa om arbetstiden inte räcker till det som behöver göras.

– För inte så länge sedan fanns det tydligare praktiska gränser mellan arbete och fritid. I dag kan många jobba närsomhelst och varsomhelst, men behovet av gränser mellan jobb och ledig tid är fortfarande lika stort. Vi har mycket att göra för att skapa en ny tydlighet, säger Martin Linder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV