Startsida - Nyheter

Chef för HVB-hem hoppar av i protest mot kommunen

– Jag kan inte gå förbi och titta på de här tomma sängarna samtidigt som jag känner till 20 ungdomar som behöver bostad. Det känns helt orimligt när jag vet vad strukturer och rutiner betyder för de här barnen. De barn jag möter på gatan i dag är samma barn som jag tog emot 2015 när de första anlände. Då sa jag att flykten var slut, och nu är de försatta på flykt igen, och det är kommunen som har gjort det.

Den 7 maj lämnar Matilda Brinck Larsen sin tjänst som chef för ett HVB-hem på Tjörn rapporterar Göteborgsposten. Vid sidan av sitt ordinarie jobb har hon startat en frivilligorganisation för att bland annat stötta de barn som nu har fått sin ålder uppskriven till 18 år, eller fyllt 18 år och inte får behålla sin plats. Efter uppsägningen från kommunen har hon blivit erbjuden ett nytt jobb hos en ideell stiftelse som arbetar med utsatta.

– Att jag slutar som enskild person kanske inte får någon effekt, men jag hoppas att det leder till någon form av diskussion. Vi kan i dagsläget inte påverka Migrationsverkets beslut när det kommer till åldersuppskrivningar, men i kommunen skulle vi kunna fatta ett enda beslut för att fortsättningsvis kunna ta hand om de här ungdomarna, och det är att de får bo kvar i våra boenden. Vi tar ju ansvar för andra ungdomar fram tills de är 21 år, inom ramen för socialtjänsten, vård och omsorg, säger Matilda Brinck Larsen till GP.

Hon är inte ensam. På tisdagen berättade Göteborgsposten om Liz Engberg, som jobbat som socialsekreterare i 25 år i Göteborg och som också lämnar sitt jobb med anledning av hur kommunen hanterar ensamkommande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV