Startsida - Nyheter

Strid om EU-moms på mensskydd och digitala texter

EU-kommissionen planerar att ge medlemsstater möjlighet till sänkt mervärdesskatt för e-böcker och andra digitala publikationer. Planen hotas dock av Storbritanniens krav på möjlighet till sänkt momssats även för menstruationsskydd. Tyskland och Frankrike motsätter sig kravet att inkludera bindor och tamponger i den föreslagna momssatsen. Man menar att frågan istället bör tas upp vid en övergripande genomgång av EU:s momsregler senare i år. Representanter för Storbritannien menar att det beslut om nollprocentsatser som fattades vid Europeiska rådets toppmöte i mars 2016 motiverar ett tillägg om menstruationsskydd till momsförslaget för e-böcker:

– Vi stöder kraftfullt en nollprocentsats för menstruationsskydd, säger en presstalesperson för den brittiska regeringen i en kommentar till Bloomberg BNA. Vi behöver lämplig EU-lagstiftning, så vi kommer fortsätta att diskutera detta med våra europeiska partners.

– Vi förstår verkligen inte varför britterna begär att menstruationsskydd ska räknas in i detta förslag nu när de ska lämna EU, säger Hardy Boeckle, presstalesperson för Tysklands EU-representation, till Bloomberg BNA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV