Startsida - Nyheter

Långt kvar till samstämmig feministisk utrikespolitik

På onsdagen presenterade utrikesminister Margot Wallström 2017 års utrikespolitiska deklaration. Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) välkomnar regeringens satsningar på konfliktförebyggande arbete och kvinnors deltagande, men ser tydliga konflikter i den förda politiken mellan departement och ministrar med olika ansvarsområden.

Bland de frågor som IKFF lyfter i sin kommentar finns vapenexporten, som enligt organisationen bland annat legitimerar Saudiarabiens kränkningar av mänskliga rättigheter, inte minst kvinnors. Om ”Alla politikområden ska bidra till en hållbar och rättvis värld” såsom Wallström deklarerade behöver regeringen lagstifta om ett absolut förbud för vapenexport till diktaturer. ”Det är på tiden att ord följs av handling av en feministisk regering”, skriver IKFF.

IKFF menar också att militariseringen i Sverige och omvärlden motverkar bekämpningen av säkerhetspolitiska hot som klimatförändringarna och brist på vatten, vilka lyfts i deklarationen: ”Trots detta görs inte kopplingen politiskt inte till Sverige. Det svenska försvaret tillåts öva kring Vättern trots det miljömässiga hot det innebär för en av Sveriges största råvattentäkter.”

Samtidigt som utrikesdeklarationen uttrycker oro för utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter i Turkiet, har Sverige genom EU slutit avtal med landet för att stoppa människor på flykt från att ta sig till Europa. Sammantaget menar IKFF att ansvaret för att uppnå målet om en samstämmig politik, där ett politikområde inte ska motverka ett annat, alltjämt lämnar mycket att önska av regeringen Löfven.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV