Startsida - Nyheter

Svalt agerande av UK efter Trumps munkavellag

Storbritanniens internationella utvecklingsminister Priti Patel (Tories) kommer att fortsätta sitt schemalagda möte med FN och Bill och Melinda Gates-fonden i juli för att finna extra medel till reproduktiv hälsa. Donald Trumps ”munkavlelag”, en exekutiv order som stryper amerikanskt bistånd till alla organisationer som har med abort att göra, har gjort läget akut för många organisationer i världen.

– Det kommer att säkra mätbara och utökade åtaganden från prioriterade samarbetsländer, för att agera och anslå medel för att tackla långlivade problem med varulogistik, utöka de finansiella åtagandena, nya sätt att nå ut till unga kvinnor, och mer samverkande globala aktioner för att möta behoven hos kvinnor och flickor på de humanitära fälten, säger Patel.

Men parlamentsledamöterna Stephen Doughty, Stella Creasy, Gareth Thomas, Stephen Twigg, Luciana Berger och Anna Turley från Labour, är skeptiska. De uppmanar Patel att i likhet med Nederländerna vidta snabba åtgärder för att fylla hålet i kassan efter Trumps exekutiva order.

Doughty säger till The Guardian att några välkomna steg hade tagits av Patel, men menar sig ändå vara besviken.

– Priti Patel har inte uttryckt ett klart, villkorslöst åtagande för att hjälpa till att göra vad hon kan för att motverka det budgetbortfall som den globala munkavellagen innebär för kvinnoorganisationer. Departementet för internationell utveckling har gjort det förut, liksom andra länder, och vi borde ta ledarskapet i detta, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV