Startsida - Nyheter

Moonlight blev bästa film på Oscarsgalan

Först utropades La La Land till vinnare, men det visade sig snart vara ett misstag. Priset för Årets bästa film på Oscarsgalan tilldelades Moonlight.

– Inte ens i mina drömmar kan det här vara sant, men åt helvete med drömmar, för det här är sant. Helt fantastiskt, sade Moonlights regissör Barry Jenkins innan han lämnade över mikrofonen.


Antirasism i fokus

Filmen Moonlight har hyllats för sina skildringar av rasism, klass och homofobi, men också som en modern kärlekshistoria. Men det var inte bara genom erkännandet av bästa film som antirasism tog plats på Oscarsgalan. Asghar Farahdi, regissören bakom filmen The Salesman som tog hem Oscarstatyetten för bästa utländska film valde att inte närvara på galan i solidaritet med sina landsmän och människorna i de sex andra länder som Trumps inreseförbud gäller. I stället lästes ett tal han skrivit upp där de nya inreselagarna kritiserades som inhumana och där det poängterades att kulturens och filmens möjlighet att omvandla rädsla till empati var viktigare än någonsin. Gael Garcia Bernal delade ut pris till bästa animerade film och passade även han på att kritisera Donald Trumps politik, och alla former av byggande av murar. Ezra Edelman vann Oscarn för bästa dokumentär för filmen OJ Simpson: Made in America och tillägnade sin vinst alla de som fallit offer för rasistisk polisvåld i USA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV