Prenumerera

Logga in

Rissneungdomar tar över när Sundbybergs politiker sviker

Moderatledda Sundbybergs kommunpolitiker har valt att lägga ner Rissneambassadörerna tillfälligt. Konsekvenserna i form av uteblivna aktiviteter är kännbara och framtiden oviss. Nu planerar unga som deltagit i projektet att själva organisera sig så att den framgångsrika modell för arbete med unga som utvecklats kan fortsätta.

För ett halvår sedan besökte Feministiskt perspektiv aktivitetshuset Hundra74:an och Rissneambassadörerna. Det var strax efter att den uppmärksammade Pridebänken målats om, efter att ha bränts ner i en homofobisk, men också tjejfientlig attack. Reportaget handlade om projektet som ledde fram till det konstprojekt på temat alla människors lika värde där bänkarna utanför Hemköp i Rissne centrum målades om, en av dem i regnbågens färger.

Då arbetade bland annat Isabella Kebedom som ambassadör, alltså med en uppsökande verksamhet som engagerade unga i området och jobbade för att aktivitetshuset skulle vara tillgängligt för alla. Dess besökare bestod till slut av 55 procent killar och 45 procent tjejer.

Förebild för samarbete

Under ledning av verksamhetsutvecklaren Jennifer Jerez har Rissneambassadörerna och Hundra74:an blivit ett framgångsrikt projekt för Stockholmskommunen Sundbyberg, som fått stor medial uppmärksamhet bland annat i samband med deras alternativa julfirande och basketturnering på planen Rosa pantern som ungdomarna själva fått vara med och designa.

Förra året tog verksamheten emot besök från Skellefteå kommun och från ett kulturhus i Reykjavik för att se hur samarbetet mellan ambassadörer och fritidsgård fungerade. Verksamheten hade som mål att bli en modell för hur lyckat arbete med unga kan se ut och började bli Sundbybergs flaggskepp. Det var en stor chock för alla berörda i verksamheten när de fick reda på att verksamheten blev pausad i början av året. Feministiskt perspektiv återvände till fritidsgården för att träffa ambassadörerna igen.

– Politikerna har aldrig kommit hit innan för att prata med oss eller se vad vi gör i verksamheten. Många av de som har uttalat sig i media efter beslutet är människor som aldrig varit här och träffat oss. Hur kan de uttala sig när de inte känner till vår verksamhet? Politikerna är här när det är något stort som hänt och media samlas men aldrig annars, säger Isabella Kebedom.

Planering uteblir

Sedan beslutet om att pausa verksamheten fattades har flera artiklar och uttalanden kring beslutet publicerats i Mitt i Sundbyberg. Till lokaltidningen sade Johan Malmgren, förvaltningschef för kultur och fritid, att han hoppas på att nya Rissneambassadörer kan vara på plats till sommaren, men det är ingen stor tröst för ungdomarna. Tidigare ambassadören Nahom Fessahaye förklarar:

– En paus kommer att skada vår verksamhet mycket. Vi har fem större aktiviteter varje år i Rissne och 40 mindre. Nu kommer det bli nästan inga, det finns inga ambassadörer längre och inget uppsökande arbete. Om man jämför med förra året så satt vi vid den här tiden och planerade hela våren och sommaren och en del in på hösten. Nu gör ingen planeringen av aktiviteter, vem ska göra dem? Politikerna säger att de pausat verksamheten för att utveckla den men vad är det för utveckling när inget händer.

– Förra året marknadsförde vi aktiviteter på skolorna, till exempel hockey på sportlovet. Då var vi 20 personer, många ensamkommande. I år har ingen varit ute och informerat ungdomarna så det blev ingen hockey, lägger Isabella Kebedom till.

Får inga svar

Nästan tio ungdomar har samlats i Hundra74:ans lokaler ovanför Hemköp. Det är inte många ungdomar på gården längre, sedan verksamheten pausat kommer allt färre ungdomar. Ambassadörerna berättar om meddelanden från unga deltagare som undrar vart de tagit vägen och varför ingen ny anställts. I november påbörjades rekryteringen av den nya kullen ambassadörer som skulle ta över efter Kebedom och gänget men efter drygt två månader kom beskedet om att verksamheten skulle läggas på is och ungdomarna avbokades från uppdraget som utlovats. Ambassadörerna fick reda på beskedet genom sin verksamhetsledare och är besvikna över hur politikerna hanterat situationen.

– Vi fick ingen information från någon ansvarig och när vi mejlar får vi inte svar på när, varför och vem som har fattat beslutet, säger Nahom Fessahaye.

På gården spekuleras det, men framtiden för fritidsgården och ungdomarna är oklar. Projektet med Rissneambassadörerna växte fram ur en medborgardialog 2014 och på gården talas det om hur det påbörjades ur en demokratisk process men avslutas odemokratiskt.

– Vi måste tänka på vad det här ger för signaler till unga i Rissne, vi har en välfungerande verksamhet som når satta mål men ändå läggs vi ner. Unga har oss som förebilder. Vi kämpar emot men vi är inte längre ambassadörer utan nu agerar vi frivilligt med debatter, säger Eva Lipschits, som också är tidigare ambassadör.

– Jag tror att politikerna är chockade och att de inte trodde att vi skulle organisera oss och ifrågasätta deras beslut. Nu har de fått motstånd, vi har agerat på sociala medier och har fått stor medial uppmärksamhet. En namninsamling har kretsat runt där över 700 personer skrivit under mot beslutet, säger Isabella Kebedom.

Ny organisering

En ny typ av organisering har nu inletts i kölvattnet av beslutet. En ny förening ska startas. ”Den första ungdomsledda föreningen i Sundbyberg”, säger någon stolt i lokalen.

– Vi ska ta kunskapen som vi har fått som ambassadörer och organisera oss så vi kan arbeta med unga, oberoende vad politikerna fattar för beslut, säger Amanuel Gebreus ambassadör från det första året av projektet.

– En sak som vi har arbetat med är gemenskap och det har vi lyckats med, det ser man på våra aktiviteter när Rissnebor i alla möjliga åldrar kommer. Men det är ett pågående arbete och jag är orolig att det kommer försämras när folk är hemma eftersom det inte händer något i stadsdelen, säger Nahom Fessahaye.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV