Startsida - Nyheter

Psykosocialt arbetsmiljöarbete fortfarande eftersatt

Drygt var tredje arbetsmiljöombud anser att arbetsgivaren arbetar för lite med att förebygga ohälsosam arbetsbelastning. Detta enligt en ny rapport som fackförbundet Unionen tagit fram om genomslaget för Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) som trädde i kraft för ett år sedan.

– Unionen drev på få att få den nya föreskriften på plats. Rätt använd kan den motverka psykisk ohälsa hos anställda och göra företagen mer lönsamma. Därför är det oacceptabelt att inte fler arbetsgivare jobbar förebyggande med dessa frågor, säger Martin Linder, förbundsordförande i Unionen i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att mer än vartannat arbetsmiljöombud uppger att chefer har för lite kunskap om hur den psykosociala arbetsmiljön kan förbättras.

– Chefer behöver få rätt förutsättningar, mer tid och kunskap för att kunna jobba med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Vi ser att där cheferna har sådan kunskap är arbetsmiljön bättre. Det är ett proaktivt och modernt verktyg som måste användas och vi är gärna med och bidrar till det på arbetsplatserna, säger Martin Linder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV