Startsida - Nyheter

Snöstorm kan hindra svenskt möte på FN:s kvinnokommission

Enligt besked på tisdagsmorgonen ställs samtliga möten och sidoevenemang in på grund av riskfyllda väderförhållanden och varning för snöstorm. Uppdateringar kommer att göras under dagen på CSW:s hemsida.

De kommande två veckorna samlas FN:s kvinnokommission, CSW, för 61:a gången vid högkvarteret i New York för att följa upp medlemsländernas efterlevnad av kvinnokonventionen om avskaffandet av alla former av diskriminering av kvinnor. Mötet är också ett tillfälle där fler mellanstatliga aktörer och inte minst civilsamhället som arbetar med att stärka kvinnors ställning deltar för att påverka agendan och utbyta erfarenheter.

Årets kommission har föregåtts av diskussioner i olika feministgrupperingar om möjligheter till bojkott och att förlägga mötet i annat land, så länge USA:s president Donald Trump inte upphäver inreseförbudet som omöjliggör medverkan av för sammanhanget viktiga röster. Nu blir mötet av, och flera protest- och solidaritetsaktioner är planerade.

Övergripande tema för i år är kvinnors ekonomiska egenmakt på en föränderlig arbetsmarknad. I den svenska delegationen ingår en rad civilsamhällesorganisationer, såsom Flickaplattformen och Sveriges kvinnolobby. Och RFSL finns på under hela eventet för att synliggöra hbtq-perspektiv.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér leder Sveriges delegation där även skådespelaren Sissela Kyle deltar för lyfta erfarenheter av den svenska sexköpslagen i ett sidoevenemang som Sverige arrangerar tillsammans med Frankrike och CAP International i dag. Regnér anser att Sverige genom sin närvaro på CSW kan stärka modiga kvinnoaktivister över hela världen.

– Vi är många som ser med oro på det som händer i världen i dag och därför känns det mer angeläget än någonsin att delta på CSW. Nu när särskilt unga flickors, kvinnors och hbt-personers rättigheter ifrågasätts är det en oerhört positiv kraft att tusentals kvinnor samlas för att diskutera just detta i New York, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressmeddelande inför kommissionens sammanträde.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV