Startsida - Nyheter

Nazister störde barnvagnsmarsch i Umeå

Nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) intog torget i Umeå där RFSU samlats på lördagen för en barnvagnsmarsch med syftet att uppmärksamma mödradödligheten i världen och behovet av bättre kvinnohälsa. Det rapporterar SVT:s lokala nyheter.

Till en början avvaktade polisen med att ingripa mot nazisterna, som ställde sig demonstrativt med sina flaggor och delade ut flygblad. Viktoria Kassman Eriksson, ordförande i RFSU i Umeå, säger till SVT att hon upplevde nazisternas närvaro som väldigt obehaglig.

– De sa inte så mycket, de stod mest där och såg arga ut. Men de behöver inte säga så mycket heller, de räcker med att de är där. Vi förstår deras budskap, de vill inte att vi ska vara här.

NMR hävdar på sin hemsida att aktionen inte var riktad mot barnvagnsmarschen, men polisen fick hålla grupperna åtskilda så att marschen kunde genomföras som planerat. Viktoria Kassman Eriksson beskriver manifestationen som lyckad, med stor uppslutning av privatpersoner.

– Jag vill kunna säga att vi inte påverkades överhuvudtaget, men då ljuger jag. Jag känner mig otroligt förbannad, det är så onödigt att de ska förstöra, för de råkade ju inte bara vara på platsen av en händelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV