Prenumerera

Logga in

Segregationen i fokus på FN-dag mot rasism

Den 21 mars är internationella dagen mot rasism. Feministiskt perspektiv har pratat med Oskar Ekström, som är producent för ett seminarium om segregation som anordnas på Kulturhuset i Stockholm.

Tisdag, 21 mars, är officiella FN-dagen mot rasism. Det har kansliet för mänskliga rättigheter i Stockholm stad valt att lyfta fram genom en seminariekväll, där rasism och antirasistiska strategier står i fokus. Kvällen inleds med ett tal av Sissela Nordling Blanco, ordförande i Stockholms stads råd för mänskliga rättigheter. Därefter står två panelsamtal på programmet, med namn som kulturgeografen Irene Molina, författaren Fanna Ndow Norrby och Heidi Pikkarainen, som är samordnare för romsk inkludering inom Stockholms stad. Oskar Ekström arbetar med Forum/debatt och är producent för evenemanget.

Vad har ni haft för tankar inför arrangemanget?

– Den 21 mars väljer människor runt om i världen att lyfta frågor kring rasism, på olika sätt. Initiativet till det här kommer från MR-kansliet i Stockholms stad, som också arrangerade en liknande dag förra året. Då handlade dagen om afrofobi, och i år hade vi flera olika spår, men nu bestämde vi oss för att lyfta fram segregationen. Segregationen är en väldigt aktuell fråga i Stockholm, så vi vill uppmärksamma den. Det är belagt i olika studier att Stockholm är en väldigt delad stad, och att den blir mer och mer delad. Det är intressant att undersöka erfarenheter människor har, men också strategier och motstånd. Vi vill visa på hur rasism samverkar med de olika livsvillkoren för människor i staden.

Och hur har ni valt att lägga upp dagen?

– Vi har bjudit in människor som har olika ingångar till de här frågorna. Det är tänkt, i grova drag, att ha en slags problemdefiniering i första delen, och sedan en strategi och lösningsorienterad andra del, med olika människor som är med i de olika delarna. Eftersom det är så pass komplexa frågor är det viktigt att belysa genom olika perspektiv.

Vilka hoppas ni ska komma till seminariet?

– Folk som är engagerade i frågorna. Vi riktar oss till hela Stockholm. Alla som bor i Stockholm är vår målgrupp, men det är troligt att det är folk som på olika sätt berörs av frågorna eller på annat sätt är engagerade i det som kommer. Jag hoppas att vi kan nå ut till så många som möjligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV