Startsida - Nyheter

Sänkt skatt för sjuka efter V-seger i budgetförhandlingar

Vänsterpartiet har fått igenom sitt krav på sänkt skatt för personer som har sjukersättning i förhandlingarna med regeringen om nästa års ekonomiska politik. I nuläget betalar sjuka högre skatt än de som jobbar, detta efter att alliansregeringen tidigare införde jobbskatteavdraget, som personer med sjukersättning inte får använda sig av. Enligt SVT har det inneburit att en person med 11 000 kronor i sjukersättning kan betala nästan 1 000 kronor mer i skatt än en person som har samma summa som arbetsinkomst.

– Det är en grupp som har en väldigt svår ekonomisk situation. Vi föreslår nu att de får en skattesänkning, och att den här borgerliga orättvisan börjar byggas bort. Det är djupt orättvist att människor som är sjuka ska behöva betala högre skatt än de som har turen att vara friska och ha ett jobb, säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter.

Åtgärden kommer att kosta cirka en halv miljard årligen. Moderaterna är kritiska till beskedet eftersom de anser att det kommer att minska motivationen att jobba.

– Det stora samhällsproblemet i Sverige i dag är att det lönar sig för dåligt för människor med små- och medelstora inkomster att arbeta, säger Johan Forssell, socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna, till SVT.

Skattesänkningen som V nu får igenom är på ungefär 120 kronor i månaden, men partiet kommer att fortsätta driva krav om ytterligare sänkningar i syfte att få bort skillnaden i beskattning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV