Startsida - Nyheter

Bangladesh: Textilarbetare efterlyser solidaritet

I Bangladesh har arbetare vid Orchid Sweaters fabrik flera gånger försökt registrera en fackförening under det gångna året. I dag, 24 mars, väntas landets arbetsmarknadsmyndighet Joint Director of Labour (JDL) fatta beslut om den tredje ansökan som lämnades in i januari.

Anställda har vittnat om hur ledningen på fabriken trakasserat och hotat avskeda företrädare för den fackförening som de vill bilda. Enligt fackföreningen har de avslag som JDL utfärdat tidigare skett på osaklig grund. Nu är arbetarna oroliga över att ledningen och staten återigen ska sätta stopp för deras rätt till organisering och kollektiva förhandlingar, och efterfrågar omvärldens solidaritet. Orchid Sweaters fabrik har för närvarande cirka 2 250 arbetare anställda.

”Jag blev medlem i facket för att lyfta kollektiva frågor med ledningen, arbetsmarknadsdepartementet borde omedelbart möjliggöra facklig registrering”, säger Munni Begum, maskinoperatör, i rapporteringen från globala industriarbetaralliansen Industriall Global Union.

FN:s arbetsorganisation ILO har sitt nästa möte i juni. Inför mötet kräver den kommitté som övervakar efterlevnaden av internationella åtaganden om arbetstagares rättigheter att regeringen i Bangladesh förklarar varför så få fackföreningar godkändes under 2016. Trots viss ökning jämfört med tidigare år var det fortfarande endast 38-58 procent (beroende på region) av ansökningarna om att få bilda fackföreningar som godkändes. Kommittén konstaterar att JDL har total makt över den fackliga organiseringen, och bedömer att detta tillsammans med bristen på transparens och utdragna rättsprocesser både ökat antalet avslag och medfört att färre bryr sig om att försöka registrera fackföreningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV