Startsida - Nyheter

Avbröt föreläsning i protest mot EU:s flyktingpolitik

På torsdagen, den 23 mars, arrangerade EU-kommissionens representation i Sverige en EU-dag på Lunds universitet. Samtalet, som skulle handla om ”Hur EU påverkar din vardag”, men också beröra ”flyktingkrisen”, avbröts när aktivister, till synes publik, började hålla tal om EU:s flyktingpolitik, samtidigt som de tog upp sina rödfärgade händer för att symbolisera att EU har blod på sina händer. Aktionen arrangerades av inEUmanity Malmö som som själva skriver i ett uttalande:

”Inom EU pågår just nu förhandlingar om åtta olika lagförslag som rör asylrätten. Sammantaget går de under namnet Common European Asylum System, och går de igenom kommer de att avsevärt försämra asylrätten inom hela unionen. Den asylrätt, som infördes efter andra världskrigets fasor och som är till för att försäkra flyktingar skydd från förföljelse, förtryck, tortyr och krig håller nu på att monteras ner, bit för bit.

Minnet är kort. Det visar inte minst Stefan Löfvens ord från hösten 2015 om att hans Europa inte bygger murar. För hans Europa gör just detta, dessutom i ett ökande tempo. Fort Europa har byggts under lång tid, och om de aktuella lagförslagen klubbas igenom byggs dess murar mot omvärlden ännu mycket högre.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV