Prenumerera

Logga in

USA: Allt fler stöder hockeylandslagets krav

Konflikten mellan USA:s hockeylandslag – som hotar att bojkotta hemma-VM som börjar på fredag – och förbundet har inte lösts trots krismöte på måndagskvällen. Nu kan herrlandslaget vara på väg att ansluta sig till bojkotten i solidaritet inför herr-VM i maj, och flera spelarfack står bakom kraven på bättre lön och villkor inom damhockeyn. Samtidigt gör hockeyförbundet allt mer desperata försök för att bryta bojkotten.

Det var på söndagskvällen svensk tid som sportagenten Allan Walsh skrev på Twitter att det förekom diskussioner bland NHL-spelare att herrlandslaget ska hota med bojkott för att stödja damlandslaget, något som har fått stor uppmärksamhet i både USA och internationellt. Även Cassie Campbell, tidigare hockeyspelare och numera sportreporter, har talat med herrspelare som varit inne på att sälla sig till bojkotten. På måndagskvällen hölls ett krismöte inom USA Hockey, som dock inte ledde till något resultat. Inför mötet skrev landslagets Kacey Bellamy på Twitter: ”Hoppas på ändrade spelregler. Redo för att skriva historia.” På måndagen skrev också senator Elizabeth Warren tillsammans med elva andra senatorer ett brev till USA Hockey där de uttryckte stöd för hockeyspelarnas strid för rättvisa villkor.

Samtidigt har förbundet USA Hockey kastat ett allt större nät för att hitta ersättningsspelare för att bryta bojkotten. Enligt sportkanalen ESPN har förbundet varit i kontakt via mejl och telefon med spelare så långt ner som i division tre-lag inom collegehockeyn. Vissa av spelarna har aldrig varit på träningsläger med landslaget eller funnits med i den pool på över 90-spelare ur vilken landslaget senare tas ut, rapporterar ESPN som intervjuat en spelare som inte spelat en collegematch på tre år.

– Det är galet, helt galet. De sade att USA Hockey har ett sista möte på måndag, och om landslaget fortfarande står fast vid bojkotten så ’behöver vi er på onsdag’. Jag har tänkt om och om igen på detta: ’Hur säger jag nej, men hur säger jag ja?’.

– Jag spelar bara för skojs skull nu. Jag tränar inte som jag gjorde i college. Det är vansinnigt, säger hon till ESPN.

Stort och brett stöd

Att USA Hockey blir allt mer desperata i sina värvningsförsök till ett strejkbrytande ersättningslag har att göra med att många spelare som står närmre landslaget i kvalitet redan har ställt sig bakom deras bojkottshot. De unga framtidslöftena från U18-truppen, Cayla Barnes och Natalie Snodgrass, är två av dessa. ”I dag gör jag det andra inte kommer göra så att jag i morgon kan göra vad andra inte kan. Jag sade nej till USAH [hockeyförbundet] och kommer inte att spela i VM 2017.”, twittrade båda ut i fredags.

Många har gett sitt stöd till landslaget, även från herrsidan har mycket stöd kommit. I helgen höll Johnny Laursen en skylt där han och laget USA Warriors, som består av krigsveteraner, uttryckte stöd för landslagets krav. På Twitter skriver Laursen: ”Tyst är något jag inte tänker vara. USA Warriors är stolta över att stödja USA:s damlandslag i deras kamp för jämställdhet.” I förra veckan gick också flera spelarfack ut till stöd för hockeylandslaget, bland andra National Hockey League Players’ Association (NHLPA) som i fredags uttalade sig på Twitter. ”NHL-spelare stödjer damlandslagets ansträngningar för att få till stånd en rättvis överenskommelse med USA Hockey. Det är viktigt att det är USA:s bästa damspelare på isen under VM och tanken att söka ersättningsspelare kommer bara att innebära att relationerna, nu och i framtiden, blir mycket sämre. Vi tror på att konflikten kommer att lösas snabbt och rättvist.”, skrev NHLPA.

Baseboll och basket i solidaritet

På lördagen twittrade National Football League Players’ Associations verkställande direktör DeMaurice Smith att de står bakom landslagets krav. ”Vi stödjer fullt ut spelarna i deras strävan efter rättvisa och jämställdhet. Dessa kvinnor förstår ojämlikhet när de ser den och de uttrycker sin rätt att behandlas på ett rättvist sätt som idrottare och som arbetare. Självklart har de NFLPA:s stöd i sitt mod att hålla tillbaka sina tjänster tills dess att en rättvis överenskommelse nåtts.”

Även Major League Baseballs (MLB) spelarfack har tagit ställning för hockeylandslaget: ”Vi uppmanar alla damhockeyspelare att stå enade med USA:s hockeylandslag i deras ansträngningar att få till stånd bättre villkor” skrev de på Twitter på fredagen. På lördagen gick också National Basketball Players’ Association (NBPA) ut med uttalandet: ”The National Basketball Players Association står i solidaritet med USA:s damhockeylandslags ansträngningar för att nå rättvisa och rättmätiga villkor för sina spelare”.

Spelarna i landslaget och USA Hockey möttes i förra veckan, samtal har pågått om en möjlig lösning men hittills har förbundet inte gått med på kraven som rör lön och villkor inom damhockeyn. Landslagsspelarna får bara betalt i sex månader under en fyraårsperiod. Innan och under OS får de i sex månader lön, men resterande delen av tiden får de inga löner alls trots att de alltså förväntas spela i cuper och mästerskap som VM i landslagströjan, samt delta i träningsläger.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV