Startsida - Nyheter

Endometriosmarscher hölls på flera platser

De senaste åren har endometriosdemonstrationer anordnats på flera platser i Sverige för att sprida kunskap om sjukdomen, något som också sker på många platser över hela världen. I Stockholm anordnade patientföreningen Endometriosföreningen Gula promenaden för tredje året i rad, och föreningens ordförande Katja Vatanen förklarar i efterhand varför sådana manifestationer är viktiga:

– Det är viktigt för att uppmärksamma endometrios och visa att vi är en stor patientgrupp som inte får den hjälp vi behöver. Även om kunskapen är bättre idag och det talas mer om endometrios är okunskapen fortfarande för hög både inom samhället och sjukvården och det måste ändras. Genom manifestationer som Gula promenaden visar vi att vi finns och att vi ställer krav och inte accepterar att inte få den vård och hjälp vi så väl behöver.


Nu är snart mars månad, som används för att sprida kunskap kring sjukdomen, gått till ända. Hur skulle du sammanfatta månaden?

– Det har varit en bra månad, vi har drivit kampanjen #ÅttaÅrÄrInteOK för att uppmärksamma att det fortfarande tar cirka åtta år i snitt att få en endometriosdiagnos. Vi har skrivit debattartiklar och blivit intervjuade av radio och flera olika tidningar över hela landet vilket är väldigt positivt. Vi hade också en föreläsning om endometrios med Greta Edelstam på Danderyds sjukhus. Även Hulda Anderssons bok om endometrios kom ut nu i mars vilket är fantastiskt. Det är en bok som verkligen har saknats och som alla som vill lära sig mer om endometrios borde läsa. Jag kan rekommendera den varmt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV