Nyheter

Religiösa skäl har särskild tyngd vid diskriminering i arbetslivet

Arbetsförmedlingen i Bohuslän erbjöd 2014 en arbetssökande man att söka en tjänst som säljare för ett företag som bland annat säljer lotter. Detta strider mot mannens religiösa övertygelse. Han intygade att som Jehovas vittne kan han inte söka ett sådant arbete.

Arbetsförmedlingen återkallade mannens jobb- och utvecklingsgaranti och karens i 45 dagar utan någon ersättning infördes.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) konstaterar i ett pressmeddelande att hovrätten, likt tingsrätten, anser att mannen genom Arbetsförmedlingens agerande har utsatts för indirekt diskriminering. Med detta avses att tillämpa en regel eller ett kriterium som framstår som neutralt, men som särskilt missgynnar personer med en viss religiös övertygelse.

– Hovrätten konstaterar att religiösa skäl har särskild tyngd i den intresseavvägning som Arbetsförmedlingen ska göra och att Arbetsförmedlingen borde ha betraktat skälen att tacka nej som godtagbara. Avstängningen har därmed varit för ingripande, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV