Startsida - Nyheter

Civilsamhället sörjer Zaida Catalán

Zaida Catalán, 36, övervakade FN:s sanktioner i Kongo och har rapporterat om lagbrott från kongolesiska regeringstrupper. I veckan återfanns hon mördad och kondoleanser har strömmat in från privatpersoner, politiker och civilsamhället.

”Terrafem sörjer Zaida Catalán som mördats på ett FN-uppdrag i Kongo. Zaida var under en period styrelseledamot på Terrafem. Hennes död är oerhört tragisk. Våra tankar går till hennes familj.”

– Jag känner mig chockad och förtvivlad över beskedet om Zaidas bortgång. Hon var kunnig och engagerad. Och drevs av kampen för rättvisa och feminism – mot orättvisor. Hon var en driftig kvinna, ville verkligen förändra och göra skillnad i världen. Jag minns henne med värme, säger tidigare ordförande i Roks, Lina Ploug, som satt i Roks styrelse tillsammans med Zaida Catalán mellan år 2007 och 2008.

”Det är med sorg och bestörtning Kvinna till Kvinna mottar nyheten om morden på de två FN-observatörerna Zaida Catalán och Michael Sharp och deras tolk Betu Tshintela. De gav sina liv i arbetet för att upprätthålla global rättvisa och mänskliga rättigheter. Dessvärre ser vi en utveckling där säkerheten för dem som arbetar med att upprätthålla folkrätten, mänskliga rättigheter och fredsbyggande insatser i olika krigsområden inte respekteras. Detta är djupt oroande. Det får förödande personliga konsekvenser men även konsekvenser för hela den internationella rättsordningen. De som utfört dessa illdåd måste ställas till ansvar. Det ligger i hela det globala samfundets intresse att så sker.”

”Zaida Catalán var en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras. Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats. Nu måste vi få svar på vad som hänt Zaida Catalán, hennes kollegor och de andra drabbade. FN och DRK måste utreda händelsen och ställa ansvariga till svars. Sverige står givetvis berett att bistå i det arbetet.”
Stefan Löfven, statsminister

”I dag är vi många som sörjer Zaida Cataláns död. Mina tankar går framför allt till hennes familj som har genomgått en svår tid av osäkerhet för att igår kväll få detta fruktansvärda besked. Vi delar deras saknad och förtvivlan. Vi tänker även på de kongolesiska och den amerikanske medborgare som har drabbats.”
Margot Wallström, utrikesminister

”Det är med stor smärta Isabella och jag tar emot bekräftelsen på att Zaida Catalán hittats död i Demokratiska Republiken Kongo. Våra tankar är med hennes familj. Jag känner tacksamhet för de år vi fick dela. För feminismen, energin och intelligensen, för nätter i SJ:s skakigaste nattågskupéer och sena kvällar med stora baljor te och svåra politiska diskussioner. Det är detta jag först minns av Zaida från åren vi delade som språkrör för Grön Ungdom. Hon var outtröttlig, alltid på språng. Vare sig det gällde att övertyga en skolklass, starta en ny avdelning eller pröva ytterligare ett ideologiskt argument i en av de där sena kvällsdiskussionerna hade hon alltid mer att ge.”
Gustav Fridolin, utbildningsminister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV