Startsida - Nyheter

Syrien: ”Nu talar vi om en helt annan nivå”

Kvinna till kvinna, som i verksamhet på nära håll möter konsekvenserna av det väpnade våldet i Syrien, framhåller i ett uttalande att det inte finns någon militär lösning på konflikten utan det som krävs är en politisk:

”USA:s missilattack bidrar inte till det. Både stridsgasattacken och missilanfallet riskerar att urholka folkrätten och skapa osäkerhet i världen. Oförutsägbarheten i politiken som förs av alla länder inblandade i kriget i Syrien bidrar till att internationell samverkan sätts ur spel. Det är dags att världens samtliga ledare på allvar sätter tryck för en verklig fredsprocess.”

Samtidigt betonar Kvinna till kvinna att stridsgasattacken måste utredas:

”De ansvariga för den avskyvärda gasattacken i Khan Sheikhoun måste ställas till svars i en tribunal för krigsförbrytelser eftersom det handlar om ett allvarligt krigsbrott. Det borde vara en prioriterad uppgift för i första hand det internationella samfundet och en FN-ledd utredning måste på plats omedelbart.”

Det var den 4 april som över 80 personer dödades och över 100 skadades i gasattacken i rebellkontrollerade Khan Sheikhoun i Idlibprovinsen i Syrien. Läkare utan gränsers (MSF) medicinska team, som ger stöd till akutmottagningen på Bab Al Hawa-sjukhuset i denna provins, bekräftade den 5 april att patienternas symtom är förenliga med exponering för nervgift såsom sarin-gas. Världshälsoorganisationen (WHO) har också bekräftat att offrens symptom är typiska för användning av stridsgas, som sarin.


Ställde ultimatum

Medan en chockerad omvärld håller Ryssland och den syriska regimen ansvariga för massakern, presenterade de båda ländernas representanter en annan förklaring vid säkerhetsrådets krismöte den 5 april. De hävdar att giftigasen bevarades i ett förråd som tillhörde rebellerna i området. Det dödliga gasutsläppet orsakades enligt Ryssland och Syrien när förrådet bombades av den syriska regimens flygvapen.

– Vi vet ju vilka det är som har den här kapaciteten. Men i varje läge måste man ändå fastställa exakt vad det är som har hänt och vem som är ansvarig och därför säger vi att det ska göras skyndsamt, säger utrikesministern Margot Wallström i samband med den stora Syrienkonferensen i Bryssel enligt DN.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gick till hårt angrepp mot Assad, Ryssland och Iran, hotade med ensidig USA-aktion och uppmanade säkerhetsrådet att anta den av USA, Storbritannien och Frankrike framlagda resolutionen mot Syrien, som Ryssland stoppade med sitt veto.

Även USA:s president Donald Trump varnade på onsdagen, under en presskonferens från Vita huset med Jordaniens Kung Abdullah, att Bashar al-Assads regering med gasattacken nu har gått över en gräns och indirekt att USA kan agera på egen hand. Han nämnde att gasattacken och mordet på små barn har påverkat honom djupt och att hans tidigare attityd gentemot Syrien och Assad har förändrats ”väldigt mycket”. Trump lovade aktioner mot Syrien som kan inledas när som helst.

– Vi talar nu om en helt annan nivå.


Många frågetecken

Efter USA:s robotattack mot Syrien i natt anklagar Rysslands president Vladimir Putin USA för en ”aggression” som strider mot internationell rätt. Han säger också att relationen mellan USA och Ryssland skadats påtagligt, rapporterar ryska medier. Enligt CNN fanns ryssar på basen när attacken genomfördes, medan Pentagon uppger att den ryska militären förvarnades om vad som skulle ske.

I ett uttalande på fredagsmorgonen betonar Sveriges utrikesminister Margot Wallström vikten av att hitta en politisk lösning på konflikten, rapporterar SVT:

– Kemvapenattacken mot civila i Syrien är avskyvärd. Under svensk ledning, tillsammans med nio andra länder i säkerhetsrådet, försökte vi i natt nå enighet kring en resolution om en seriös undersökning av detta illdåd för att ansvariga ska kunna ställas till svars. Vi beklagar att det inte gick att nå enighet bland de permanenta medlemmarna. Vi är redo att fortsätta arbetet.

Frankrikes premiärminister Francois Hollande kallar nattens bombningar en eskalering och vill att säkerhetsrådet omedelbart sammankallas på nytt. Enligt uttalandet av Margot Wallström som SVT refererar är det för tidigt att bedöma de långsiktiga konsekvenserna:

– Det är oklart om robotangreppet i natt är ny amerikansk politik. Det är viktigt att det finns en folkrättslig grund för agerande. Nattens robotangrepp reser också frågor kring hur detta kan vara förenligt med folkrätten. Frågan måste därför tillbaka till säkerhetsrådet, som måste ta ansvar för att nå en hållbar politisk lösning. Det finns redan för mycket vapenmakt i Syrien. Det är hög tid att det syriska folket får bestämma över sin framtid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV