Startsida - Nyheter

Alarmerande rapport om prostitution av barn i Grekland

Ensamkommande barn på flykt som har hamnat i Grekland på väg till Nordeuropa tvingas att sälja sina kroppar för att betala smugglare. Detta visar en alarmerande rapport av forskare vid Harvard University. Rapporten varnar för en epidemisk situation i Grekland när det gäller våldtäkt, övergrepp och sexuellt utnyttjande av barn på flykt, en nödsituation som omgående måste tas på allvar.

Uppskattningsvis har 21 300 barn (bland dem 2 300 ensamkommande) anlänt till Grekland sedan början av 2017, och blivit kvar i väntan på besked i asylprocessen. 1 443 av dessa barn är inlåsta på slutna anläggningar, polisstationer eller öppna läger tillsammans med vuxna, enligt rapporten med hänvisning till UNHCR.

Rapporten visar att flyktingbarn från främst Syrien, Afghanistan och Pakistan som försöker åka vidare till nordeuropeiska länder inte har råd att betala smugglarna. Därför är det allt fler barn försöker få ihop pengar genom prostitution. En pojkes kropp kostar 15 euro på sexmarknaden i Grekland just nu. Den största gruppen av barn i prostitution är pojkar från Afghanistan, Syrien, Irak och Iran. Majoriteten av sexköparna är över 35 år.

Jacqueline Bhabha, en av rapportförfattarna, säger till The Guardian: ”Denna rapport dokumenterar en chockerande och genomträngande aspekt av den pågående flyktingkrisen, det vill säga exponeringen av mycket unga barn för sexuellt utnyttjande, som en överlevnadsstrategi”.

Rapporten efterlyser ett slut på kvarhållandet av asylsökande barn i Grekland, fler specialiserade skyddshem för barn som har utsatts för övergrepp, förbättrat förmyndarsystem, bättre kunskapsinhämtning om barn på flykt, oberoende tolkar samt avskilda områden för barn och familjer i flyktinglägren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV