Startsida - Nyheter

Öppen stad med hbtq-plan

Hbtq-planen är ett svar på rapporten Normbrytande liv i Göteborg – lägesrapport om hbtq-personers liv, som kom 2014. Hbtq-planen utgår ifrån ett arbetsgivar-, verksamhets- och medborgarperspektiv.

När det gäller arbetsmiljö konstateras att det ”till stora delar saknas kunskap”, även om stadens medarbetarenkät från 2014 och 2015 ger viss vägledning. 2014 fanns för första gången alternativet ”annat” jämte ”kvinna” och ”man” med, som en tredje könskategori. De som angett ”annat” hade i större utsträckning upplevt kränkningar eller trakasserier på sin arbetsplats än de som uppgett ”kvinna” eller ”man” (33 procent resp. 18 och 16 procent). Även 2015 visade gruppen ”annat” genomgående ett lägre resultat än båda de övriga grupperna. I hbtq-planen fastslås att det ”är av central betydelse att chefer och ledning... skapar förutsättningar för öppenhet på stadens arbetsplatser”.


Mötesplatser

Förutom studier av arbetsmiljön för hbtq-personer och normkritik i introduktionsutbildningar för nyanställda finns flera nya åtgärder inom HR-området såsom: Normmedvetet ledarskap tas in i det ordinarie utbudet, kompetensutvecklingsinsatser ska granskas utifrån normkritiskt perspektiv och normkritisk kompetens ska vara ett krav vid upphandling av konsulttjänster.

Hbtq-planen rymmer fem temaområden, Utsatthet och diskriminering, Mötesplatser och inkluderande rum, Föreningsliv, Kommunikation samt HR och Kompetens.

Åtgärder inom tema Utsatthet och diskriminering är bland andra skyddade boenden i kommunal regi för män, transpersoner, lesbiska och bisexuella kvinnor, samt en kommunal jour- och stödverksamhet för hbtq-personer. Kompetenshöjande insatser kring hbtq och heder för kommunala bostadsbolag och alla stadsanställda som arbetar med nyanlända ska också genomföras.

Inom området Mötesplatser och inkluderande rum återfinns, mötesplatsen Regnbågshuset, samt en plan för hur samtliga fritids- och nöjesanläggningar kan tillgängliggöras för personer som bryter mot könsnormer.

Inom Föreningsliv ska det tekniska systemet för föreningsbidrag utformas så att det inte exkluderar personer som inte definierar sig inom könskategorierna kvinna eller man, flicka eller pojke, och föreningar som erhåller bidrag ska erbjudas kompetensutveckling i normkritik och antidiskriminering.

Inom Kommunikation ska exempelvis stadens hemsida granskas normkritiskt och det ska tydligt framgå vilka verksamheter som är hbtq-certifierade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV