Startsida - Nyheter

”Barnen får ta smällen för Valfridssons utspel om tiggeri”

Det är för att skydda människor som tigger som Martin Valfridsson nu vill förbjuda tiggeri. Ett år har gått sedan Valfridsson lämnade över sin hårt kritiserade rapport Framtid sökes och han har noterat att de åtgärder han då pläderade för inte har gett förväntade resultat. Men istället för att undersöka den kritik som riktades mot hans förslag, och alternativa sätt att skydda Europas mest förföljda minoritet mot den fattigdom som ligger till grund för utsattheten, drar han slutsatsen att det är själva tiggeriet som behöver förbjudas.

Utspelet kommer i samband med att norska NRK:s motsvarighet till Uppdrag granskning sänt ett reportage om kriminalitet och utnyttjande inom en grupp på 140 rumänska medborgare i Bergen. Reportaget beskriver hur att de som befinner sig längst ner i hierarkin tvingas till prostitution, tiggeri och stölder.

Valfridsson säger sig ha sett liknande situationer i Sverige under sin tid som nationell samordnare och tror att ett förbud mot tiggeri skulle ge de svenska myndigheterna bättre möjligheter att skydda de som utnyttjas.

– Det är farligt att tro att det är så här överallt, för det är det inte. Men man måste kunna uppmärksamma att det faktiskt förekommer väldigt stor och grym utnyttjandegrad av väldigt utsatta personer, säger han till Studio ett.

Feministiskt perspektiv ställde fyra frågor om Valfridssons utspel till Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ och mångårig aktivist för romers rättigheter.


Hur ser du på Valfridssons argument för ett förbud mot att människor tigger?

– Det är ynkligt och det följer i en lång antiziganistisk tradition. Om man vill bryta det romska utanförskapet är det precis fel väg att gå. Det här cementerar det förtryck som bland annat tvingar människor att tigga. Hela tanken utgår från att det är för jobbigt för oss andra att se människor som tigger. I själva verket är ju problemet att romer på grund av rasism inte får några jobb. Det löser man inte genom att förfölja dem ännu mer.


Ligger det något i hans problembeskrivning?

– Det är klart att det är påfrestande att se människor i fattigdom när du går och handlar fredagsmys på Ica. Men det borde mobilisera oss att verka för att förändra deras livssituation till det bättre. Inte sopa problemet under mattan och räkna med att någon annan ska lösa det. Så att vi kan äta tacos utan dåligt samvete.


Vilka alternativa lösningar ser du?

– Vi måste bekämpa antiziganismen över hela Europa. Det är klart att situationen i länder som Rumänien och Bulgarien är särskilt illa. Men Valfridsson och andra visar att samma fördomsfulla och snåla inställning till romerna präglar också den svenska debatten.


Kan det bli några konsekvenser av Valfridssons ställningstagande och i så fall vilka?

– Ja, visst, det såg vi förra gången han var ute och vevade och hetsade mot dem som tigger. De fick mindre pengar i sina koppar, vilket slår direkt mot deras möjligheter att försörja sina barn, att ta hand om sina sjuka, att investera i utbildning och hus. Det knäcker det sista hoppet de här fattiga romerna hade om en bättre framtid för den uppväxande generationen. Det är för sina barns skull som folk är beredda att förnedra sig genom att tigga ihop till mat på bordet, till skolböcker, el och värmande kläder. Och det är barnen som får ta smällen när Valfridsson och andra förnekar de fattigaste den mänskliga rättigheten att samla in pengar på allmän plats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV