Startsida - Nyheter

Slöja tillåts i basket efter beslut från Fiba

Det internationella basketbollförbundet Fiba beslutade i ett möte på torsdagen att det ska bli tillåtet att spela i slöja. Från och med den 1 oktober tillåts slöja om den inte utgör någon skaderisk för den som bär den eller medspelare. Krav är att slöjorna ska vara svarta, vita eller samma färg som dominerar ett lags matchställ, skriver Fiba på sin hemsida.

Kravet på att ändra stadgarna som förbjuder huvudbonader under match har ställts under lång tid eftersom det har inneburit att många muslimska spelare ställts inför valet att antingen ta av sig slöjan eller sluta spela på elitnivå. Förra året fick svenska Noha Berhan slutligen dispens för att spela i Basketettan. Flera basketspelare har också haft namninsamlingar på nätet för att få Fiba att ändra inställning. 2014 ställdes Qatars landslag inför ett ultimatum när de skulle möta Mongoliet i Asian Games: Att antingen ta av sig sina hijabs eller att lämna planen. De valde att lämna walkover.

Sedan några år tillbaka är det tillåtet med hijab under fotbollsmatcher. Internationella fotbollsförbundet (Fifa) beslöt efter en tvåårig testperiod att tillåta hijab, och turbaner, i samband med matcher. Specialgjorda hijabs har tagit fram för Fifa och för deltagande i OS.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV