Nyheter

Fällande dom för hot mot journalister

På tisdagen föll domen mot den 55-åring som mordhotat de båda journalisterna Lisa Röstlund och Lisa Bjurwald, som arbetade på Aftonbladet vid tidpunkten för hoten. Den åtalade dömdes till en månads villkorlig dom och dagsböter.

Åklagaren ansåg att brottet var synnerligen allvarligt eftersom det riktats mot journalister, och därmed i förlängningen ett hot mot demokratin.

Journalisten Lisa Bjurwald uttrycker glädje och lättnad över domen, men efterlyser större kompetens inom dessa frågor inom rättsväsendet, och mer solidaritet med frilansarna inom journalistkåren.


Är du nöjd med domen?

– Jag är mycket nöjd och lättad!


Vilken betydelse tror du att dagens dom kan få för andra hotade journalister?

– Förhoppningsvis stor betydelse, både rent juridiskt och som sporre att fortsätta anmäla hot och trakasserier.


Vilka förändringar skulle du vilja se, för att även journalister som inte har uppbackning från en stor tidning, får större möjligheter att få upprättelse i liknande fall?

– Samma kompetens som polisens hatbrottsgrupp har i Stockholm (en grupp som alltså även hanterar hot mot journalister) måste spridas över landet. I nuläget är variationerna alltför stora geografiskt. Vi i mediebranschen måste också bli bättre på att försvara frilansarna och lyfta deras utsatta position.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV